Roditi dijete kasnije u životu ima mnoge prednosti za majku, ali i dijete

SPOZNAJA da vam biološki sat otkucava može biti zastrašujuća. Istina je da se broj jajašaca s godinama smanjuje, a trudnoća iznad 35 godine može biti rizičnija, no portal Parents otkrio je da sve više istraživanja otkriva da to može imati neke iznenađujuće prednosti.

Bit ćete mentalno snažniji

Istraživanja pokazuju da vas rađanje djece kasnije u životu može učiniti mentalno snažnijima. To može značiti da ćete biti pod manjim stresom zato što ste već stekli neko životno iskustvo.

Jedno istraživanje je otkrilo da su žene koje su rodile prvo dijete nakon 24. godine bolje u rješavanju problema svojih vršnjaka nego one koje su postale mame prije te dobi.

Bit ćete emocionalno spremniji

Osjećaj zrelosti raste zajedno s godinama. Istraživanja sugeriraju da zrelost igra veliku ulogu u roditeljstvu.

Nizozemski istraživači su proučavali psihosocijalni razvoj dvije skupine djece u dobi od 7, 11 i 15 godina. U jednoj skupini majke djece su bile starije od 31 godine, a u drugoj grupi mlađe. Starije mame rjeđe su psovale ili tjelesno kažnjavale svoju djecu.

Općenito, djeca starijih mama su se bolje ponašala, bila socijaliziranija i emocionalno stabilnija do 13. godine života.

Vaše dijete će biti obrazovanije

Što duže čekate s rođenjem djece, to je vjerojatnije da će vaše dijete bolje razumjeti naprednije razine tehnologije.

"Djeca starijih roditelja imaju koristi od obrazovnog, tehnološkog i društvenog napretka ostvarenog u godinama kasnog rađanja djece", kaže doktorica Kameelah Phillips.

Također, jedna švedska studija je utvrdila da djeca starijih roditelja imaju tendenciju biti zdravija i obrazovanija.

Ipak, kad god odlučili postati majkom, važno je da ste svjesni odgovornosti koju ta životna uloga nosi i u mogućnosti osigurati djetetu rast i razvoj u zdravoj i pozitivnoj okolini.

Pročitajte više