Savjetnica: Ako razotkrijete narcisa, pripremite se na dvije stvari

Foto: Shutterstock

Razotkrivanje narcisa može biti zahtjevno jer je nemoguće predvidjeti njihovu reakciju. Međutim, učinit će sve što je u njihovoj moći da skrenu pažnju, izbjegnu odgovornost i vrate kontrolu. Narcis, kada bude razotkriven, ne ponaša se samo arogantno, već koristi razne taktike kako bi sačuvao lažnu sliku sebe.

"Kao stručnjakinja, iz prve ruke sam vidjela kako narcis reagira kad je razotkriven", kaže obiteljska i bračna savjetnica, Tina Fey, za Hack Spirit. Istaknula je dvije stvari koje će narcisi učiniti kada su razotkriveni.

1. Poricanje i izbjegavanje odgovornosti

Opstanak narcisa ovisi o njihovoj pažljivo oblikovanoj osobnosti. Dakle, kada je ta osobnost ugrožena, njihova prva linija obrane često je poricanje. "Ipak, to nije uobičajeno poricanje, primjerice: 'Nisam to učinio'. To je duboko ukorijenjeno odbijanje da se prizna stvarnost njihovih postupaka ili ponašanja", objašnjava savjetnica.

Dakle, oni će izvrtati priču i činjenice te izravno poricati bilo kakvu "nepravdu".

"Kad se suoči s izlaganjem, narcis bi mogao preusmjeriti razgovor, početi postavljati nepovezana pitanja ili kriviti druge. Ta taktika ima dvije svrhe: odvraća pozornost od vlastite izloženosti i usmjerava pozornost na nekoga drugoga. No, zapamtite - ovdje se ne radi o vama, radi se o njihovoj očajničkoj potrebi da zadrže kontrolu. Ako imate posla s narcisom, nemojte se uhvatiti u njihovu mrežu poricanja. To je samo taktika za skrivanje istine", poručuje Fey.

2. Izigravanje žrtve

Suprotno onome što bismo možda mogli očekivati, narcisi neće uvijek reagirati bijesom ili arogancijom kada osjete da su razotkriveni. Fey ističe da se ponekad odluče za suptilniju i nedvojbeno manipulativniju taktiku - izigravanje žrtve.

"U pokušaju da povrate kontrolu i skrenu pozornost sa svojih postupaka, mogu iznijeti priču na takav način da izađu na vidjelo kao neshvaćena strana ili, još gore, kao osoba kojoj je nanesena nepravda", pojasnila je. Primjerice, mogli bi prepričavati traume ili poteškoće iz prošlosti kako bi pridobili suosjećanje ili sebe prikazali kao metu nepravednog napada.

"To može biti posebno zbunjujuće za one oko njih koji bi mogli početi preispitivati svoje percepcije i prosudbe. To je lukava taktika koja vas može ostaviti u nedoumici o valjanosti vaših zabrinutosti. Međutim, važno je zapamtiti da je ovo jednostavno još jedan oblik manipulacije koji im pomaže skrenuti pozornost s istine", zaključila je Fey.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.