Savjetnica tvrdi da tri fraze mogu razotkriti manipulatora

Foto: Shutterstock

Postoji velika razlika između šarmantnog i manipulativnog razgovora. Kada muškarac pokušava manipulirati nama u razgovoru, ne igra pošteno. Skriva svoje prave namjere, pokušavajući nas navesti da učinimo ono što želi, bez našeg potpunog razumijevanja ili informiranog pristanka.

S druge strane, iskrena komunikacija omogućuje nam da napravimo vlastiti izbor, čak i ako on predlaže alternativnu perspektivu ili pristup. Dakle, manipulaciju ponekad može biti teško prepoznati. Stoga je obiteljska i bračna savjetnica, Tina Fey, izdvojila tri fraze koje ukazuju da muškarac pokušava manipulirati nama.

1. "Poznajem te bolje nego što ti poznaješ sebe."

"Možda zvuči romantično u filmu, ali u razgovoru u stvarnom životu to je lukava taktika manipulacije", kaže Fey za Hack Spirit. Kad nam muškarac kaže: "Poznajem te bolje nego što poznaješ samu sebe", to bi u početku moglo laskati, ali trebali bismo biti oprezni.

"Taj se izraz često koristi za donošenje odluka umjesto vas, pod pretpostavkom da on zna što je za vas najbolje. To je suptilan način kontroliranja vaše samosvijesti i neovisnosti", objašnjava savjetnica. Također implicira da on ima više autoriteta nad našim osjećajima i izborima nego mi.

"Zapamtite, nitko vas ne poznaje bolje od vas samih. Vi ste stručnjak za svoje osjećaje, iskustva i želje. Kad vam netko pokuša to oduzeti tvrdeći da vas bolje poznaje, to je jasan znak manipulacije. Uvijek vjerujte svojoj intuiciji i nikada ne dopustite da netko drugi diktira vaše osjećaje ili izbore", savjetuje Fey.

2. "Učinio sam to samo zato što te volim."

"Učinio sam to samo zato što te volim" jedna je od onih fraza koje na površini mogu zvučati lijepo i romantično, ali često ukazuju na manipulaciju. Savjetnica ističe da kada muškarac koristi ovu rečenicu, često pokušava opravdati svoje postupke, bez obzira na to koliko štetni ili bez poštovanja bili.

"Rekavši da je to učinio iz ljubavi, pokušava vas natjerati da previdite negativan učinak njegovih postupaka. Tijekom godina savjetovanja, vidjela sam da se ovaj izraz koristi kao maska za kontrolirajuće ponašanje. Ljubav nije isprika za štetna djela i važno je to zapamtiti", upozorila je.

3. "Ako me stvarno voliš, učinit ćeš to."

Kad muškarac koristi ovu rečenicu, koristi emocionalnu ucjenu, tvrdi Fey. Koristi našu ljubav prema njemu kao sredstvo da postigne svoje ciljeve ili da nas natjera da se osjećamo krivima što nismo udovoljili njegovim željama. "Ta fraza je manipulativno sredstvo osmišljeno da preispita vašu ljubav i predanost na temelju vaše spremnosti da ispunite njegove zahtjeve ili očekivanja", navodi savjetnica.

Prava ljubav nije ispunjavanje nerazumnih zahtjeva ili mijenjanje onoga što jesmo za nekog drugog. Ljubav je poštovanje, razumijevanje i zajednički rast, a ne manipulacija.

"Dakle, ako čujete ovaj izraz, shvatite to kao upozorenje. Ljubav se nikada ne smije koristiti kao adut u pregovaranju. Ova fraza jasan je znak manipulacije", zaključila je Fey.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.