Sedam znakova koji ukazuju na OKP kod djece, prema psihologinji

Foto: Shutterstock

Opsesivno-kompulzivni poremećaj (OKP ili na engleskom OCD) karakterizira pojava opsesivnih misli i kompulzivnih radnji. Ljudi koji pate od ovog poremećaja shvaćaju iracionalnost svojih postupaka i doživljavaju ih kao neugodne, ali ih ne mogu spriječiti. Ovaj poremećaj može značajno ometati svakodnevni život osobe, stoga je psihologinja i edukatorica za odgoj, Jaimie Bloch, izdvojila sedam znakova kako bi ga roditelji prepoznali i poduzeli potrebne korake.

  1. Inzistiranje na određenim ritualima prije spavanja.
  2. Perfekcionizam.
  3. Inzistiranje na tome da stvari budu u određenom redoslijedu (rutine, aktivnosti, predmeti...).
  4. Emocionalni slomovi kada nisu u mogućnosti obaviti svoje rituale.
  5. Stalno provjeravanje stvari (zaključavanje vrata, provjeravanje zadaće, je li računalo isključeno itd.).
  6. Vođenje pravilima (osjećaj da se stvari moraju raditi na određeni način, npr. u vrijeme večere ili ujutro).
  7. Jednostavni rutinski zadaci oduzimaju puno vremena, primjerice pranje ruku, oblačenje i slično.

"Može biti teško prepoznati dijete s OKP-om. Djeca s OKP-om pokazuju se kao teška i komplicirana. Mogu proći godine prije nego što dobijete pravu dijagnozu za svoje dijete, a možda čak i više godina prije nego što dobijete pravu pomoć. Zato razumijevanje znakova i simptoma OKP-a može pomoći vama i vašoj djeci da krenete na pravi put", objašnjava psihologinja. Ističe da je tipična dob početka oko 8-12 godina.

"​​​Ako se ne liječi, opsesivno-kompulzivni poremećaj može biti kroničan i uključivati ​​višestruke opsesije i kompulzije te u konačnici ometati školske, obiteljske ili društvene aktivnosti", zaključila je Bloch.

Pročitajte više