Šest osobina emocionalno nezrelih ljudi, prema obiteljskoj savjetnici

Foto: Shutterstock

Emocionalna zrelost i emocionalna inteligencija povezani su pojmovi, ali nisu potpuno isti. Emocionalna inteligencija uključuje skup vještina koje čine osnovu za emocionalnu zrelost. Dakle, odnosi se na sposobnost prepoznavanja, razumijevanja, upravljanja i izražavanja vlastitih emocija, kao i prepoznavanja i utjecaja na emocije drugih.

S druge strane, emocionalna zrelost obuhvaća aspekte emocionalne inteligencije, ali je više usmjerena na praktičnu primjenu tih sposobnosti u svakodnevnom životu. Emocionalna zrelost rezultat je učinkovite primjene tih vještina u svakodnevnom životu.

Ipak, neki ljudi nažalost nisu imali priliku raditi na svojoj emocionalnoj zrelosti. To može utjecati na odnose, bilo romantične, obiteljske ili poslovne. Ponekad emocionalnu nezrelost može biti teško prepoznati, stoga je obiteljska i bračna savjetnica Tina Fey istaknula šest znakova na koje trebamo obratiti pozornost.

1. Bore se s empatijom

Jedan jasan znak emocionalne nezrelosti je nedostatak empatije, tvrdi savjetnica.

"Psihologija definira empatiju kao sposobnost razumijevanja i dijeljenja osjećaja druge osobe. Emocionalno nezrele odrasle osobe često se s tim bore. Možda im je teško povezati se s tuđim osjećajima ili ih čak u potpunosti odbaciti. To nije nužno zato što su oni loši ljudi. Jednostavno nisu razvili emocionalne alate za potpuno razumijevanje perspektive druge osobe", objasnila je za Hack Spirit.

2. Teško prihvaćaju odgovornost

Ako osoba uvijek okrivljuje druge za svoje postupke, to je znak nezrelosti i neodgovornosti. "Emocionalno nezrele odrasle osobe često se bore s prihvaćanjem svojih pogrešaka i preuzimanjem odgovornosti za svoje postupke. Dakle, ako primijetite nekoga tko stalno odbija prihvatiti odgovornost, možda imate posla s emocionalno nezrelom osobom", kaže Fey.

3. Teško dolaze do kompromisa

Kompromis je ključni dio svakog odnosa, bilo osobnog ili poslovnog. Radi se o pronalaženju sredine, ravnoteže koja zadovoljava svačije potrebe.

Međutim, emocionalno nezrele odrasle osobe često se bore s tim konceptom. Fey objašnjava: "Žele stvari na svoj način i teško prihvaćaju da ne mogu uvijek dobiti ono što žele." Taj stav može dovesti do sukoba i loših odnosa.

4. Loši su slušatelji

Slušanje je više od jednostavnog slušanja riječi. Radi se o razumijevanju, suosjećanju i primjerenom reagiranju. "To je temeljni aspekt ljudske povezanosti, a opet, to je nešto s čime se emocionalno nezrele osobe često bore. To je jasan znak njihove emocionalne nezrelosti", ističe savjetnica.

5. Izbjegavaju ozbiljne ili duboke razgovore

"Mogli biste pomisliti da je osoba koja izbjegava ozbiljne razgovore samo bezbrižna i radije voli zabavu i ležernost. No, to nije uvijek slučaj", navodi Fey. Izbjegavanje dubokih ili ozbiljnih razgovora zapravo može biti znak emocionalne nezrelosti.

"Te se osobe često klone rasprava koje zahtijevaju emocionalnu dubinu ili ranjivost. Ne zato što ih nije briga, već zato što im možda nedostaju emocionalni alati za učinkovito vođenje ovih razgovora", dodaje ona.

6. Teško postavljaju i poštuju granice

Postavljanje i poštivanje granica važan je aspekt svakog odnosa, bilo da se radi o odnosima s prijateljima, obitelji ili partnerima. Radi se o razumijevanju i poštivanju osobnog prostora, vrijednosti i potreba.

"Emocionalno nezrele osobe često se bore s tim. Mogle bi prekoračiti ili ignorirati granice koje su postavili drugi, ili propustiti postaviti vlastite. To može dovesti do sukoba, nesporazuma i toksičnih odnosa", zaključila je Fey.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.