"Sin i kćer dijele istu sobu i to je odlična stvar za njih"

Foto: Instagram

U NEKIM domovima djeca dijele sobu po izboru (obično njihovi roditelji). U drugima, to je nužnost zbog nedostatka prostora.

"Naša djeca, sin od 5 i kćer od 3 godine dijele jednu sobu. Prostora imamo, ali nismo inzistirali na podjeli. Isprva je to bio samo eksperiment. Pustili smo ih da budu zajedno i uživali u odnosu koji je među njima procvao", napisala je mama Angela Anangnost Repke.

"Činjenica je da oni žele biti zajedno, što naša srca ispunjava ogromnom ljubavi i ponosom. I istraživanja su pokazala da je za djecu dijeljenje sobe s njihovim braćom i sestrama gotovo najbolja metoda koja će djecu prirodno naučiti osjećaju prihvaćenosti, poboljšati mogućnost uspostavljanja prijateljstva i samopoštovanja, pojačati učenje kroz interakciju s drugima, u prirodnoj međugeneracijskoj skupini. 

Prije nego što stignu do doba kada će poželjeti svoj vlastiti prostor, naša će djeca uživati jer vole biti zajedno, što je svakako jako vrijedno za djecu.

Noću ih obično moramo opominjati da prestanu razgovarati jer je vrijeme za spavanje, pa tako još više jačaju svoj "klan". To shvaćamo, prihvaćamo i potičemo, pa s osmijehom razmišljamo o njihovim pričama i mašti dok razgovaraju ispod pokrivača i stvaraju slatke male uspomene koje će ih veseliti kad više ne budu stanovali zajedno. 

Iskreno, to što su moja djeca različitog spola, uopće nema veze te bi ih tako najradije zadržali sve dok ne odu na koledž, iako znamo da će prije toga sigurno netko poželjeti svoj privatan prostor.

Trenutno razmišljam da bi se to već moglo dogoditi kad sin napuni 11, ali ako bude ranije, ili kasnije, spremni smo ih razdijeliti.

Do sada je u njihovoj zajedničkoj sobi stvoreno mnogo više dobrih uspomena nego loših. Naravno, ponekad se svađaju, kao i sva braća i sestre, ali su također nevjerojatno bliski. Oni lakše rješavaju sukobe i nisu više toliko prilijepljeni samo za mamu i tatu. Njihovi ukusi i interesi su različiti, ali njihova soba odražava oboje u savršenoj ravnoteži. Nitko nije ljut zbog određene igračke na polici ili određenoj boji plahte. Stoga, dok god ne budu tražili da se razdvoje, mi ćemo i dalje uživati u našem "eksperimentu'", opisala je mama svoje iskustvo. 

 

Pročitajte više