Škola uvela bezmesni ponedjeljak pa razbjesnila roditelje

Foto: 123RF

RODITELJE čija djeca polaze škole na području East Ridinga u Yorkshireu bijesni su zbog odluke da se u osnovnim školama ponedjeljkom nudi isključivo vegetarijanska hrana. 

Naime, Vijeće East Ridinga predstavilo je novi plan obroka za školsku godinu 2020/21., u sklopu kojeg je planiran bezmesni ponedjeljak.

Majke i očevi nisu sretni zbog te odluke i misle da bi njihovoj djeci trebalo omogućiti da sami biraju hranu te da im se ponudi i meso i povrće.

"Mislim da je ovo glupo. Svaki dan se nudi bezmesni meni pa bi se i mesni trebao nuditi svaki dan. Za neku djecu školski obrok je jedini koji će dobiti u danu", komentiraju neke mame na društvenim mrežama, a prenosi The Sun.

Roditelji ističu da njihova djeca za rast i razvoj trebaju proteine i željezo iz mesa, a podaci Nacionalne i zdravstvene službe Velike Britanije navode da djeca trebaju porciju do dvije proteina u danu. Njihov izvor mogu biti meso, jaja, riba, mahunarke, tofu i grah. 

Odluka nije sve razljutila te smatraju da neki roditelji pretjeruju i drame.

"Proizvodnja mesa ima ogroman učinak na okoliš pa je dobra ideja pokazati djeci da postoje i druge opcije", ističe jedna majka.

The Economist navodi da bi se emisija ugljika povezana s hranom mogla smanjiti za 60 posto kad bi dvije trećine obroka bile veganske.

Očekuje se da će se ova odluka, koja je stupila na snagu u školi u Yorkshireu, još jednom proučiti.

Pročitajte više