Starije sestre su baš, baš zakon!

Foto: Pinterest

BEZ OBZIRA imate li sami stariju sestru ili vam je starije dijete žensko dijete, ili ste baš nadali da ćete roditi tim nekim redoslijedom, mnogi kažu da je starija sestra baš zakon. 
 
Možda ste se nadali da ćete prvo roditi sina koji će kao veliki brat čuvati i paziti svoju mlađu braću ili sestre. Ili njih u jednini, ali braća zapravo nisu toliko spremna biti uvijek tu kao što su to spremne sestre. 
 
A možda vam se i posrećilo imati takav idealan raspored, ali baš kod vas iznimka ne potvrđuje pravilo. Ma tih možda i ako može biti gomilu, ali opet ostaje činjenica da se, onako generalno gledajući, baš ta kombinacija sa starijom sestrom smatra onom najboljom. 
 
Zašto? Puno je razloga, a neki od njih su i ovi (izvučeni iz konteksta nas koji smo imali te sreće odrasti uz uvijek vjernu stariju seku).  
 
S njom je lakše razgovarati jer vam dođe kao netko tko je malo mama, malo sestra, malo prijateljica - u svakom slučaju nekad bolje razumije i bolje čuva tajne nego mama. 
 
Na nju se uvijek možete izvikati. Ona vam je sestra - nije mama, a kad ste ljuti dobro vam dođe i kao rame za plakanje i kao boksačka vreća. Nema toga što sestra ne može podnijeti jer će vas uvijek voljeti kakvi god bili i što god skrivili. 


 
Ona je i prozor i vrata u svijet starijih i koliko joj je god nekada mrsko nikada neće odbiti da vas  svugdje vuče sa sobom. 
 
Uvijek vam čuva leđa. Kada treba prava je dama, ali takne li vas netko pretvorit će se u pravog zmaja kojeg će se posramiti i najveće muško. 
Ona je vaš tutor i mentor 
 
Sve što je prošla prije vas pretvorit će u hvale vrijednu lekciju koju vi neće morati prolaziti naslijepo. Njene greške postat će lekcije, a čak i onda kada odlučite probati sami, uvijek će biti tu da vas utješi. Pa i ona je to prošla, zar ne? 
 
Možete je kopirati. Svaka će sestra biti ponosna ako se ugledate na nju i kopirate je u svemu što činite dok su starija braća tu dosta različit. Njihov je stav više onaj - zašto si poput mene, zašto me kopiraš  gnjavatoru mali. 


 
Ona je vaša odskočna daska i mekana spužva za siguran doskok. O da - ona zna kako mama i tata funkcioniraju - ona je prošla tu školu i sada je spremna naučiti i vas kako izmigoljiti svim roditeljskim zamkama, a kada god zapnete, ona je tu da vas izvuče. Sigurno. 
 
Uostalom, ona je već, umjesto vas, naučila roditelje kako da izbjegnu sve one velike greške. Ona im je bila generalna proba, a vi ste došli kao dobro izvježban nastup. 
 
I jedna od najvažnijih značajki - ona je jako utjecala na ono što ste vi danas - ako ste osoba koja čvrsto stoji na zemlji to samo znači da vas je dovoljno puta šutnula u stranu da ste se čak i uz svu silu njenih lekcija, čuvanja leđa i njenih gardova, nekada morali zauzeti i sami za sebe.

Uglavnom seko, hvala ti za sve! 
 

Pročitajte više