Što piju vaša djeca? Znate li koliko su štetni ovi napitci za njih...?

Foto: 123rf

NAJVEĆA stopa pretilosti kod djece je upravo zbog konzumiranja raznih „obojenih“ gaziranih sokova. Zaslađeni napitci su najveći izvor praznih ugljikohidrata, u obliku dodanih šećera. Sokovi i gazirana pića koja su visoke energetske vrijednosti brzo će smanjiti osjećaj gladi a u organizam se unose tzv. prazne kalorije. U gaziranim napicima ima više od 30 različitih aditiva, od boja, konzervansa i zaslađivača, preko kofeina, do kiselina i tvari za poboljšanje okusa. 

Djeca često piju premalo tekućine. Znojenjem tijelo gubi važne minerale i elektrolite. Upravo je zato jako važno konzumirati dovoljno tekućine, ali ne ono što djeca najviše vole: slatke obojene napitke s mjehurićima.




Čak i među odraslima, slatka pića su povezana s ne-tako-slatkim učincima koji uključuju debljanje, dijabetes tipa 2 i srčane probleme. Gazirana pića dokazano su povezana s erozijom zubne cakline, osteoporozom. Limenka na dan ili dvije tjedan, može usporiti ljudski metabolizam do te mjere da se kilogrami vidljivo počnu nakupljati. Kod djece je situacija posebno ozbiljna jer je uočeno da gazirani sokovi od njih čine ovisnike o hrani, i to posebno onoj nezdravoj, kao i ovisnike o slatkim sokovima.. Zbog svega toga stručnjaci smatraju da se sokovi trebaju tretirati kao i ostale štetne namirnice, odnosno da na sebi trebaju imati upozorenja te da javnost o tome treba dobro informirati.

Važno je da im se strogo ne zabrani konzumiranje takvih napitaka jer će zasigurno naći način, potajno ih konzumirati. Zato mame budite mudre i od malena navikavajte svoju djecu na vodu a kada su stariji povremeno, naglasak je na povremeno, dozvolite im poneko i ponekad takvo piće. Sa svojom djecom moramo razgovarati i upoznati ih sa sadržajem takvih napitaka.

Gazirana pića kod djece mogu izazvati nadutost. Ako je vaše dijete inače sklono trbušnim poteškoćama, konzumiranje gaziranih pića povećava izglede za pojavu grčeva. Djevojčice mogu ranije ući u pubertet ako svaki dan piju više od jedne čaše slatkih sokova. Kada unosimo mnogo šećera, raste razina inzulina u krvi što može dovesti do povećane koncentracije ženskih spolnih hormona, estrogena, tvrde stručnjaci.

Odaberite vodu

Institut za medicinu preporučuje da djeca u dobi od 4 do 8 godina piju oko 5 - 10 čaša vode svaki dan, starija djeca i tinejdžeri između 5 do 8 čaša dnevno, ovisno o dobi i spolu. Pogledajte koliko pojedina pića sadrže šećera: 

Pročitajte više