Što s ostacima božićne večere? 4 recepta za sendviče kakve još niste probali

Foto: Unsplash

EVO neobičnih recepata iz jedne čuvene londonske pekare, koje je za Guardian pripremila Rebecca Oliver, suosnivačica "The Dusty Knuckle Bakery".

Sendvič s prokulicama

Priprema traje 25 minuta.

Sastojci:

1 velika šaka oraha
1 žlica maslaca ili maslinovog ulja

sol i crni papar
1 žlica meda
2 žlice ekstra djevičanskog maslinovog ulja
5-10 glavica isjeckanih prokulica
ostaci sira, isječeni na komade (stilton, brie ili cheddar su najbolji)
sok od ½ limuna
ribani parmezan, po želji
dvije kriške kvalitetnog kruha

U tavu na laganu vatru stavite orahe, maslac ili ulje i prstohvat soli. Kada se maslac otopi, protresite posudu da se orasi uvaljaju u masnoći. Držite na laganoj vatri dok se orasi ne počnu pržiti: to možete učiniti i u pećnici zagrijanoj na 150 Celzijevih stupnjeva na oko 12 minuta. Dodajte med i promiješajte pa pržite još dvije minute, dok ne postanu zlatno-smeđi.

Na srednje jakoj vatri zagrijte ekstra djevičansko maslinovo ulje, dodajte povrće i začinite pa pržite oko dvije minute. Sklonite s vatre, dodajte sir, prelijte sokom od limuna i pospite ribanim parmezanom.

Stavite pripremljeno povrće između dvije kriške kruha, dodajte orahe i poslužite.

Puretina (ili neko drugo meso) s umakom od dunja

Priprema traje 20 minuta.

Sastojci:

1 žlica maslaca ili maslinovog ulja
sol i papar
tanko narezana puretina (ili drugo meso koje vam je ostalo)

dvije kriške kvalitetnog kruha
malo potočarke, oprane i osušene

Za umak od dunja (aïoli)

2 žlice džema ili želea od dunja
1 glavica češnjaka, oguljena i zgnječena
prstohvat soli
sok od ½ limuna
100 ml maslinovog ulja

Za preljev

2 žlice bijelog vinskog octa
5 žlica ekstra djevičanskog maslinovog ulja

Prvo napravite aïoli umak. Stavite džem od dunje, češnjak i limunov sok u procesor za hranu (ili koristite štapni mikser) i promiješajte. Polako dodajte 100 ml maslinovog ulja da bi se sjedinilo: izgledat će kao obojena majoneza. Probajte, dodajte začine po želji i ostavite umak da malo stoji.

U tavi na srednjoj vatri propržite isjeckano i začinjeno meso, dok ne porumeni. Izvadite meso, a zatim u preostaloj masnoći pržite kruh oko 30 sekundi sa svake strane.

Operite potočarku, procijedite i ostavite da se suši na krpi. Napravite preljev: snažno izmućkajte ocat i ekstra djevičansko maslinovo ulje, a zatim dodajte šećer po želji, ako je potrebno. Začinite potočarku po želji.

Da biste napravili sendvič, stavite meso na krišku kruha, prelijte ga aïoli umakom i završite sa salatom od potočarke. Dodajte i komadiće hrskave kožice mesa, oko kojih ste se otimali tijekom božićne večere.

Ako imate kestenje, skuhajte ih, ogulite i nasjeckajte na krupnije komade, a zatim pržite na malo maslaca dok ne postanu hrskavi. Oni dodaju ljupku notu ovom sendviču.

Povrće s roštilja, lješnjak i umak od ljutih paprika

Za ovaj recept možete koristiti originalni „harissa“ umak, koji se proizvodi u zemljama Magreba, a prodaje i kod nas. Možete upotrijebiti i bilo koji drugi kupovni umak od ljutih paprika, a možete ga napraviti i sami.

Priprema traje 25 minuta.

Sastojci:

1 žlica meda (ili smeđeg šećera)

ekstra djevičansko maslinovo ulje
1 žlica smrvljenih sjemenki komorača
5 mrkvi, kuhanih ili sirovih, prepolovljenih po dužini
5 glavica cikle, kuhanih ili sirovih, isječenih na četvrtine
sol i papar
1 šaka oljuštenih i smrvljenih lješnjaka
1 prstohvat čilija
3 prstohvata vanilin šećera
2 kriške kvalitetnog kruha

Za umak od ljutih paprika

3 prstohvata sjemena kumina
3 prstohvata kima
10 crvenih čili papričica
1 pečena paprika, može i iz staklenke
1 glavica češnjaka, oguljena i zgnječena
1 prstohvat slatke paprike
1 žlica vinskog octa

Zagrijati pećnicu na 190 Celzijevih stupnjeva. U šalici pomiješajte med, tri žlice ulja i sjemenke komorača. Dodajte mrkvu i ciklu, malo soli i papra pa ponovo izmiješajte. Ubacite u veću posudu za pečenje i stavite u pećnicu na 10 minuta ako je povrće kuhano, odnosno 40 minuta ako je sirovo.

U posebnoj posudi pomiješajte lješnjake sa žličicom ulja, čilijem i vanilin šećerom i začinite solju. Poredajte ih u pekač u jednom sloju i pecite 10 minuta, dok ne poprime zlatnu boju. Ostavite da se ohladi.

Da biste napravili umak, stavite kim i kumin u tavu i grijte tri minute, dok sjemenke ne puknu i ne poprime zlatnu boju. Izvadite iz tave i zdrobite, koristeći nož ili mlin za začine. Stavite čili, crvenu papriku, češnjak, papriku i mljevene začine u mikser i miksajte dok smjesa ne postane glatka. Dodajte ocat i žličicu maslinovog ulja.

Izvadite povrće iz pećnice i kad se dovoljno ohladi, pomiješajte ga s malo umaka i lješnjacima, i ubacite između dvije kriške kruha. Ako želite, možete dodati malo začinjene potočarke ili neke druge zelene salate.

Kobasica i povrće

Priprema traje 30 minuta.

Sastojci:

4 žlice ekstra djevičanskog maslinovog ulja

100 g kuhane kobasice preostale od večere ili sirove kobasice, isječene na krupne komade
6 sjemenki komorača, smrvljenih
1 čaša bijelog vina
sok od 1 limuna
1 žlica krem sira ili plavog sira
sol i papar
1 glavica češnjaka, sitno isjeckana
¼ crvene čili paprike, posoljene i sitno isjeckane, ili prstohvat čilija
malo isjeckanog povrća preostalog od večere (na primjer blitve, kupusa, prokulica, brokule)
1 šaka ribanog parmezana (nije obavezno)
2 kriške kvalitetnog kruha

Ispržite komade kobasica na laganoj vatri. Pojačajte toplinu, dodajte sjemenke komorača i vino. Dodajte iscijeđeni limunov sok, krem sir ili plavi sir. Začinite paprom i ostavite na vrlo laganoj vatri ili isključite. Preostalo ulje zagrijte u tavi i dodajte češnjak i čili. Kada počne ključati, dodajte povrće i kuhajte na srednje jakoj vatri pet do osam minuta, dok ne omekša. Začinite i dodajte šaku naribanog parmezana, ako želite. Ispecite na tavi obje kriške kruha s jedne strane.

Na tostiranu strana kruha stavite kobasice, a nakon toga usitnjeno povrće. Poklopite drugom kriškom kruha.

Pročitajte više