Stručnjaci objasnili kako zaštititi bebe i malu djecu od pregrijavanja

Foto: Shutterstock

LJETO je možda većini omiljeno godišnje doba, ali nesnosne vrućine ponekad narušavaju taj dojam. Posljednjih dana sve o čemu razmišljamo je kako se rashladiti i pronaći olakšanje u debelom hladu. Ako imate dojenče, onda se i ono vjerojatno osjeća isto, a to je zato što mu visoke temperature još teže padaju nego nama.

Zašto su bebe osjetljive na vrućinu?

Bebe još nemaju razvijen termoregulacijski sustav u tijelu. Male bebe ovise o roditeljima kad je u pitanju adekvatna odjeća, hidracija i zaklon od sunca i vrućine. Visoke temperature mogu biti vrlo opasne za bebe i potrebna im je naša pomoć da se osjećaju ugodno i sigurno.

Koja vanjska temperatura je prihvatljiva za bebu?

Iako je teško odrediti u kakvim uvjetima je bebi prevruće, postoji nekoliko bitnih stvari koje morate imati na umu kada je riječ o zaštiti vaše bebe od pregrijavanja u ljetnim mjesecima kako biste i vi i beba mogli sigurno uživati.

Kako roditelji mogu zaštititi bebe od vrućine?

"Pregrijavanje nije samo neugodno za bebe, već je i opasno", kaže za Romper dr. Tony Woodward, medicinski direktor i šef hitne medicine u Dječjoj bolnici u Seattleu. On preporučuje da najmlađa dojenčad, stara nekoliko dana ili tjedana, uglavnom boravi na zatvorenom za vrijeme nesnosnih vrućina, a nešto starije bebe i djeca podalje od najvrućih perioda u danu. Zadaća roditelja je pokušati predvidjeti okruženje i pripremiti se za njega.

"Roditeljstvo i sigurnost u velikoj su mjeri vezani uz predviđanje uvjeta iz okoline", objašnjava Woodward. "Situacija s bebama je takva da nemaju sposobnost kontrolirati svoje okruženje pa se potpuno oslanjaju na nas da zadovoljimo njihove potrebe."

Ako znate da će biti vruće i da ćete morati provoditi vrijeme na otvorenom, uzmite u obzir činjenicu da vašoj bebi treba pomoć da se rashladi. "Bebe apsorbiraju toplinu oko pet puta brže nego odrasli, ali njihova sposobnost znojenja se još uvijek razvija", objašnjava Woodward. 

Potražite zasjenjena ili natkrivena područja i držite bebu podalje od izravne sunčeve svjetlosti

Obucite bebu u laganu, široku odjeću s dugim rukavima. Pazite na strujanje zraka oko bebinog tijela. To znači da u idealnom slučaju beba ne bi trebala previše boraviti u kolicima, kolijevci i slično. Strujanje zraka iznimno je važno za sprječavanje pregrijavanja beba.

Nanesite kremu za sunčanje na izložene dijelove kože. Pobrinite se da bebe budu hidrirane. Ako je vaša beba premala da bi pila vodu, tijekom vrućih dana morate paziti na unos mliječne formule ili na redovito dojenje na zahtjev.

Kako znati je li bebi prevruće?

Znate da vam beba ne može reći je li joj ugodno, ali što se točno događa s bebom ako joj postane prevruće? Važno je prepoznati znakove pregrijavanja kod beba i paziti na njih za vrućih dana.

Znakovi da se vaša beba pregrijava uključuju:
-razdražljivost
-crvenilo
-veliku toplinu pri dodiru bebine kože
-suhu pelenu - bebe bi trebale mokriti barem svaka tri sata; ako beba manje mokri, urin joj je tamne boje ili ima izraženiji miris, to bi mogao biti znak da je beba dehidrirana
-ubrzano disanje ili dahtanje - na taj način bebino tijelo pokušat će otpustiti višak topline.

Woodward kaže da bi roditelji trebali biti vrlo oprezni

Vrući dani donose rizike i po pitanju vožnje bebe u automobilu, kaže Wendy Kirwan, direktorica odnosa s javnošću za Kars4Kids. "I kad vani nije prevruće za bebe, unutar automobila može brzo doći do smrtonosne temperature", kaže Kirwan.

Prema Centrima za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC), nikad, baš nikad ne biste trebali ostavljati dojenčad ili djecu u automobilu, čak ni ako su prozori otvoreni. "Čak ni na nekoliko minuta", dodaje Woodward, jer se bebe mogu pregrijati vrlo, vrlo brzo.

Pročitajte više