Stručnjaci objasnili zašto neke žene žale što su postale majke

Foto: Shutterstock

PSIHOLOGINJA Natasha Tiwari, koja obiteljima pruža podršku za mentalno zdravlje, izjavila je: “Žaljenje što ste postali majka češće se javlja nego što bi mnogi pretpostavili. Zapravo, stotine roditelja anonimno razgovaraju o svojim osjećajima na internetu, a Facebook grupa pod nazivom Žalim što imam djecu ima više od 24.000 članova.”

Trenerica za majčinstvo dr. Joan Garvan prati temu žaljenja za majčinstvom od 1990-ih. Doktorirala je na tome i kaže da međunarodna istraživanja na tu temu "samo dolaze".

Ambivalentnost majčinstva

Dr. Garvan to naziva drugačije: “ambivalentnost majčinstva”. U gotovo svim slučajevima žene vole svoju djecu, samo ne svoj život nakon što ih imaju.

Dr. Garvan vjeruje da nema dovoljno društvene podrške za nove majke, a to može doprinijeti postporođajnoj depresiji. Ona kaže da postporođajna depresija utječe na 15% žena i da mnoge žene ne kažu ni svom liječniku pa problem biva naposljetku mnogo veći.

Prema riječima jedne mame, problem majčinstva su perfekcionistička očekivanja.

Nema prednosti po majčinstvu

Orna Donath, izraelska sociologinja koja je specijalizirana za zdravlje žena na Sveučilištu Ben-Gurion u Negevu, provela je studiju 2015. na 23 majke, uključujući pet baka, koje su rekle da žale što su postale majke.

Postavljala je dva ključna pitanja: “Kada biste se mogli vratiti, sa znanjem i iskustvom koje sada imate, biste li i dalje postali majka?” i "S vašeg stajališta, postoje li prednosti majčinstva?".

Organizirati život djece, paziti da su nahranjeni, cijepljeni, da imaju čistu odjeću, da su zdravi, sretni, u formi, ošišani, urednih noktiju. Pamćenje rođendana, godišnjica, planiranje večera, pranje, čistoća, briga o tome da u školskoj torbi na dnu ne trunu banane... Opis je beskrajan.

Važno je (osobito kao novopečenoj mami) dopustiti partnerima da preuzmu veći teret. Ponekad je samo taj jedan mali zadatak skinut s majčinih ruku ono što čini razliku.

Statistike postnatalne depresije

Postnatalna depresija je naziv za depresiju koja se razvija između mjesec dana i godinu dana nakon rođenja djeteta. 1 od 7 žena pati od postnatalne depresije. Nažalost, mame često kriju svoje simptome zbog straha od osude.

Mame koje su progovorile o svojoj depresiji izvijestile su da su se osjetile odbačene i da su samo poslane po recept za antidepresive, nakon čega nisu iskusile daljnju podršku.

Druge kažu da ih je odvratilo to što su svaki put morale objašnjavati svoje osjećaje nekom drugom članu osoblja.

Koji su znakovi postnatalne depresije?

  • osjećaj neadekvatnosti i neuspjeha kao majke
  • osjećaj beznađa u pogledu budućnosti
  • osjećaj iscrpljenosti, praznine, tuge i potrebe za plakanjem
  • osjećaj krivnje, srama ili bezvrijednosti
  • osjećaj tjeskobe ili panike
  • imate problema sa spavanjem, predugo spavate ili imate noćne more
  • pretjerano brinete za svoju bebu
  • osjećaj straha od samoće ili izlaska

Pročitajte više