Studija: Bebe hranjene na bočicu nisu ništa manje povezane s mamom od dojenih beba

Foto: Shutterstock

BROJNI stručnjaci za postnatalno zdravlje dugo su se zalagali za dojenje kao bolju opciju za hranjenje djeteta u usporedbi s hranjenjem na bočicu, za poboljšanje odnosa roditelja i djeteta.

No novo istraživanje koje je provelo Sveučilište Lincoln pokazalo je da su majke koje su koristile bočicu sa svojom djecom razvile jednako jake veze kao i majke koje su dojile.

Upitnike je ispunilo 3000 majki, a bivale su upitane o znakovima tjeskobe i pokazateljima pozitivnog odnosa u relaciji dijete-roditelj. Nije pronađen pokazatelj jačeg povezivanja među dojiljama. Istraživačica Abigail Davis rekla je: "Trenutna literatura temelji se na ideji da dojenje olakšava povezivanje. Naša studija je u skladu s nekoliko empirijskih studija koje ne pokazuju tu povezanost."

Kako god ono utjecalo na povezivanje, dojenje je prirodan način da majke opskrbe svoju dojenčad svom hranom koja joj je potrebna u prvim mjesecima života. Također može pomoći majkama da se brže oporave od porođaja.

Američka akademija za pedijatriju (AAP) kao i Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) preporučuju isključivo dojenje prvih šest mjeseci života djeteta.

Pročitajte više