Studija: Tinejdžeri koji posjeduju ovu osobinu u budućnosti postaju odlični roditelji

Foto: Pexels

Tinejdžeri su često na lošem glasu, a roditelji se često bore da dopru do njih. Osim toga, postoje mitovi o tinejdžerima koji nisu istiniti. Naime, nisu svi lijeni i nepristojni, kako sugerira novo izvješće.

Istraživanje na 184 tinejdžera pokazalo je kako ih adolescentska prijateljstva pripremaju za roditeljstvo. Znanstvenici su skupinu pratili više od 30 godina, počevši od dobi od 13 godina. Svake godine članovi grupe birali su svog najbližeg prijatelja koji bi s njima sudjelovao u studiji.

Pohađajući laboratorij u svojim odabranim parovima, prijatelj je tražio savjet o problemu. Odgovori su ocjenjivani u odnosu na četiri ključna aspekta empatije: emocionalnu podršku, instrumentalnu podršku, emocionalnu angažiranost i tumačenje problema njihovog prijatelja.

Prijateljstva su ključna za razvoj socijalnih vještina

Kada su članovi grupe počeli imati djecu, postavljana su im različita pitanja u vezi s njihovim stilom roditeljstva. To je bilo prakticirano u obliku 12 hipotetskih situacija u kojima je njihovo dijete izrazilo negativnu emociju, a oni su prenijeli kako bi odgovorili. Njihovi su odgovori označeni kao podržavajući ili nepodržavajući.

Rezultati su pokazali jednu važnu korelaciju: oni koji su bili empatičniji tinejdžeri postali su roditelji koji su djeci pružali veću podršku.

Govoreći za Psychology Today, psihologinja dr. Jessica A. Stern zaključuje: "Odrasli često podcjenjuju važnost toga da tinejdžeri provode vrijeme sa svojim prijateljima. Međutim, naša istraživanja sugeriraju da prijateljstva u adolescenciji mogu biti ključna za razvoj važnih socijalnih vještina, kao što su empatija, odgovarajuće reagiranje na teške emocije, pa čak i kasnije roditeljstvo."

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.