Svaka moderna mama mora probati New York Cheesecake!

Foto: Pinterest/123rf

U MORU recepata za brz i super ukusan cheesecake - sada dok još na red nisu došli svi oni suhi i kremasti božićni kolači, što može biti više kul, više in i više njam od klasičnog cheesecake s nadnevkom New York? I samo da znate - varijacije na ovu temu među traženijima su na internetu i Pinterestu, recepti se šeraju kao ludi pa stoga moramo i mi provjeriti je li taj kolač stvarno nešto tako posebno. 

Jer kažu da su svi cheesecakeovi njami, ali da je ovaj s tom posebno mekanom strukturom, sočan i kremast kao nijedan drugi. 

Oh da - valjalo bi probati ovaj tipičan njujorški cheesecake po receptu Marthe Stuart

Dakle, što vam treba: 

Za koricu: 

115 grama graham keksa - zdrobljenih 

1/4 čajne žličice grube soli 

4 velike žlice nesoljenog maslaca (margarina)

1/3 šalice šećera

Za punjenje: 

1 limun radi korice 

5 jaja plus 2 žumanjka 

1 i 3/4 šalice šećera 

1 žličica ekstrakta vanilije 

115 grama graham keksa 

1 kilogram finog kremastog sira 

300 grama kiselog vrhnja 

Priprema korice: 

U zdjeli pomiješajte sol, šećer i zdrobljenje graham kekse, ubacite ih u blender da se dobijete fine mrvice, a potom dodajte maslaca i miksajte dok se smjesa ne sjedini. 

Pećnicu zagrijte na 175 stupnjeva te pripremite okrugao kalup za torte kojeg ste premazali s malo masla. 

Na dno stavite smjesu za koricu i prstima je lagano poravnajte te stavite peći oko 15 minuta dok korica lijepo ne posmeđi. Kada je pečena izvadite je van da se malo hladi. 

Priprema punjenja: 

U tom periodu pripremite sve ostalo za pečenje - stavite kremasti sir, maslac, kiselo vrhnje, šećer, ekstrakt vanilije, koricu od limuna i tek kada dobijete finu jednoličnu smjesu ubacujte i dobro umiješajte svako jaje zasebno, plus još dva dodatna žumanjka. 

Dok ste radili smjesu sa sirom korica se već dovoljno prohladila da na nju stavite smjesu te prije nego što ćete ga početi peći okrugli kalup stavite u drugi lim u kojeg ćete moći uliti vodu koja će dosezati polovicu kalupa za torte. Tako lagano oba protvana stavite u pećnicu, na 175 stupnjeva i pecite oko sat vremena - dok vam površina ne postane fino smeđa, a unutrašnjost, posebno u sredini, još uvijek mekana, kremasta i sočna. 

Kada je pečen obavezno ga ostavite hladiti preko noći da bi sutradan mogli uživati u jedinstvenom okusu jednog od najslavnijih cheesecakeova današnjice. I slobodno ga oplemenite voćem ako baš morate. 

 

Pročitajte više