Sve više roditelja podržava Božić bez Djeda Božićnjaka: Ne lažemo svojoj djeci

Foto: Unsplash

Roditelji generacije Z vjeruju da je održavanje mita o Djedu Božićnjaku traumatizirajuće za djecu. Hashtag #SantaIsntReal na TikToku prikupio je više od 65.3 milijuna pregleda.

Zašto? Razlozi su različiti, ali poanta je slična. Moderni roditelji smatraju da je uključivanje Djeda Božićnjaka u blagdansku tradiciju nepravedno prema njihovoj djeci. Tiktoker Matt Krueger u svojoj viralnoj objavi na tu temu kaže: "Ne lažemo svojoj djeci o Djedu Božićnjaku."

Krueger se prisjetio koliko je bio shrvan kada je saznao pravu istinu o Djedu Božićnjaku. Shvatio je da mu je mama lagala pa je počeo sumnjati u poštenje svojih roditelja. Također, pitao se o čemu su mu još lagali.

"Postavljamo božićno drvce i dajemo darove, ali slavimo Isusovo rođenje. Ne radimo to da bismo slavili nekog tipa u crvenom odijelu", dodao je Krueger. Pozvao je druge roditelje da pojasne zašto nisu odbacili tradiciju Djeda Božićnjaka.

@rental.cashflow I know that it's a pretty touchy subject - but if you were a parent that does Santa Claus, how do you justify to your children? #bansanta #santaclausedit #thereasonfortheseason #jesusisthereason ♬ original sound - Matt Krueger | Rental Cashflow

U komentarima su mnogi istaknuli da se mogu slaviti i Djed Božićnjak i Isus. Pozvali su Kruegera da ne uništava čaroliju Božića drugoj djeci. Drugi su mu poručili da djeci krade jedan od najljepših dijelova djetinjstva. No iz tisuća komentara na ovu objavu, jasno je da sve više roditelja podržava Božić bez Djeda Božićnjaka.

Spisateljica: Ne čudi me što mnoga djeca plaču kad sretnu Djeda Božićnjaka

Mladi sve više slijede nježno roditeljstvo, moderan stil odgoja koji djecu vodi ljubaznošću i poštovanjem, a ne zahtjevima i prijetnjama.

"Iako ne postoji službeni stav nježnog roditeljstva prema mitu o Djedu Božićnjaku, mame i tate moraju paziti da ne koriste likove kao oružje. Drugim riječima, prijetnje djeci poput 'natjerat ću Djeda Božićnjaka da ti ove godine ne donese darove' samo će uništiti blagdansko veselje i stresirati roditelje i djecu", izjavila je za The Post Sarah Ockwell-Smith, autorica knjige The Gentle Parenting Book.

Dodala je da lik Djeda Božićnjaka kod neke djece može izazvati dugotrajnu agoniju.

"Ideja o osuđujućem mitskom biću koje sve vidi i špijunira djecu prilično je traumatična. Ne čudi me što mnoga djeca plaču kad sretnu Djeda Božićnjaka", govori za The Post.

Nekima je zbog teške financijske situacije lakše izbjeći priču o Djedu Božićnjaku

U mnoštvu komentara na ovu temu ističe se jedan potpuno drugačiji pogled.

"Podučavanje djece da vjeruju u nešto što ne vide može potaknuti vjeru u odrasloj dobi", napisao je jedan roditelj.

U međuvremenu, netko je drugi podijelio još jednu stvar koju treba uzeti u obzir kada je ova vruća tema u pitanju.

"Nažalost, zbog financijskih razloga, Djed Božićnjak ne posjećuje svakoga. Zbog toga neki roditelji ne uče djecu da je on stvaran", pojasnio je.

Jasno je da roditelji s obje strane strastveno razmišljaju o ulozi Djeda Božićnjaka u životima svoje djece, što se očito temelji na njihovim osobnim iskustvima i vjerskim uvjerenjima. 

Pročitajte više