Tamara radi kao profesorica u SAD-u: Svi na satu jedu i piju kavu

Screenshot: TikTok

Novosađanka Tamara dobila je priliku da predaje na Sveučilištu Northern Colorado, u gradu Greeleyju. Ponudu je objeručke prihvatila i spakirala kofere, a čim je stigla, uočila je neke razlike između učenika u Srbiji i SAD-u.

"Prva stvar koju sam uočila jest da ne postoji nikakav kodeks odijevanja. Dolaze u kratkim hlačicama, kratkim majicama. To profesori kod nas ne dozvoljavaju. Kad smo to rekli učenicima, šokirali su se i rekli da smatraju da je to oduzimanje osobne slobode te da odijevanje nije način da se pokaže poštovanje ustanovi", ispričala je na TikToku.

@vukiidukiimiki Replying to @Anime_Serbia🌌 ♬ original sound - NovosađankauNišu

Tamara je primijetila da svaki učenik na neki način pokazuje svoju individualnost. Neki imaju duge nokte ili kosu obojenu u ružičasto.

"Još jedna stvar koja mi je bila čudna jest da svi jedu i piju kavu na satu", dodala je.

Što se tiče predrasuda koje imamo o američkom obrazovanju, Tamara tvrdi da su one točne u 90 posto slučajeva.

"Kad sam održala prezentaciju o Srbiji, spominjali su Sibir, Slovačku, Siriju... Njima je sve to isto. Mislim da je naša prednost što imamo sustav općeg obrazovanja i kada djeca dođu u srednju školu, svi znaju sve", kaže.

@vukiidukiimiki Replying to @Emina_Ilić ♬ original sound - NovosađankauNišu

U SAD-u djeca, kaže, biraju predmete u osnovnoj školi, a onda moraju nadoknaditi ona znanja koja im nedostaju u srednjoj školi.

"Sviđa mi se što je u SAD-u naglasak na vještinama, a ne na suhoparnim činjenicama. Ovdje se uči kako nešto što radimo možemo iskoristiti na poslu na kojem ćemo raditi u budućnosti. Ja bih spojila te dvije stvari jer nisam pristalica da bude sto posto jedan ili sto posto drugi. Očito ni jedan ni drugi zasebno ne daju sjajne rezultate", zaključila je.

Pročitajte više