Terapeutkinja dijeli četiri jednostavna savjeta za poboljšanje intimnosti u vezi

Foto: Shutterstock

Zasnivanje obitelji jedna je od najvećih prekretnica u vezi. Stoga je razumljivo da, kada par dobije dijete, ono zahtijeva svu pažnju, što ostavlja vrlo malo vremena za bilo što drugo.

Većina roditelja žali se na nedostatak sna, neuredne domove i slično. Međutim, ne raspravlja se često o utjecaju koji roditeljstvo može imati na odnos, posebno na seksualni život. Održavanje intimnosti može biti pravi izazov za neke parove i može dovesti do poteškoća u vezi ako se ne posvete tom problemu.

Psihoseksualna terapeutkinja, Elinor Harvey, želi potaknuti otvorene dijaloge među novim roditeljima, pomažući im da uspostave ravnotežu između roditeljstva i održavanja snažne veze kao para.

Podijelila je četiri savjeta za poboljšanje intimnosti u vezi nakon rođenja djeteta.

1. Nemojte paničariti

Harvey kaže da nikada nije prekasno početi rješavati poteškoće u intimnosti.

"Pritisak, tjeskoba i sram potpuni su ubojice libida, pa pokušajte više zakoračiti u suosjećajan način razmišljanja. To je osobito važno uoči Valentinova kada može postojati veliki pritisak da imate savršenu vezu", rekla je terapeutkinja za Huffpost.

Važno je podsjetiti se da je razumljivo ako nismo mislili na svoj seksualni život, ali ne mora biti tako zauvijek. Savjetuje se da za početak možemo razgovarati s partnerom o tome kako se osjećamo i kako bismo željeli poboljšati intimnu stranu veze.

2. Iskoristite male trenutke

Ne mora se raditi o čekanju dok ne skupimo energiju da zajedno uskočimo u krevet. Možda ćemo morati čekati malo duže. Umjesto toga, mali dodiri i trenuci ljubavi mogu napraviti veliku razliku.

"Pokušajte svog partnera zagrliti i poljubiti kad ga vidite nakon posla. Nježno ga dodirnite po ruci ili leđima dok razgovarate. Ova mala djela mogu toliko značiti kada vam je oboma potrebna fizička pažnja", savjetuje Harvey.

3. Napravite listu intimnih aktivnosti

Ovo nas može osloboditi pritiska da moramo imati potpuni spolni odnos, što bi moglo biti nezgodno ako se majka još uvijek oporavlja. Stoga, ovakva lista može biti zabavna vježba za oba partnera da podijele neke različite ideje za intimnost, poput zajedničkog kupanja, senzualne masaže ili sporog plesa. 

"Također vam pomaže da razmišljate o tome što želite, umjesto da se fokusirate na ono što ne želite. Označavanje stvari s vašeg novog popisa može dodati prijeko potrebnu dozu novosti, koja je ključna za zdrave odnose, stoga se zabavite", predlaže terapeutkinja.

4. Isprobajte trominutnu igru

U ovoj igri partneri si međusobno postavljaju dva pitanja: "Gdje bi želio/željela da te dodirujem tri minute?" i "Gdje bi me htio/htjela dodirivati tri minute?".

"Dijeljenje intimnosti na trominutne dijelove fantastičan je način koji vam pomaže da o dodiru razmišljate pozitivno. Također, pomaže poboljšati komunikaciju oko intimnosti", tvrdi Harvey.

Teško je dati prioritet vezi kada je život tako iscrpljujući, ali zadovoljstvo životom raste sa zadovoljstvom u vezi, pa se isplati potruditi.

"Zapamtite da su i male geste važne, a često i održivije od velikih. Takva mala djela doista mogu izgraditi bliži i povezaniji odnos", zaključila je terapeutkinja.

Pročitajte više