Terapeutkinja tvrdi da su ova načela ključna za zdrav brak

Foto: Pexels

Kad smo mladi, maštamo o pronalaženju svoje srodne duše s kojom ćemo živjeti "sretno do kraja života", ali stvarnost je da je brak težak posao. Kad u sve to uključimo i djecu, to postaje još veći izazov. Stoga, partneri moraju voditi računa o njegovanju svog osobnog odnosa, kao i odnosa s djecom.

Ponekad je to lakše reći nego učiniti. No, terapeutkinja Vanessa Morgan na Instagramu podijelila je nekoliko savjeta koji bi mogli pomoći.

U objavi je detaljno opisala pet načela koja ona i njezin suprug primjenjuju kako bi njegovali svoj brak.

1. Uzmite time out

"Kada se sukob previše zahukta, jedno drugom damo prostora. Obećamo si da ćemo se vratiti razgovoru nakon što se smirimo kako bismo mogli učinkovitije komunicirati. Ovo nam pomaže da izbjegnemo izgovaranje ružnih stvari u žaru trenutka i promiče zdravije rješavanje sukoba", objasnila je Morgan u objavi.

2. Čuvajte leđa jedno drugom javno i privatno

Drugi savjet glasio je: "Sklopili smo pakt da nikada ne govorimo loše jedno o drugom, posebno drugima, uključujući našu djecu. Vjerujemo da je održavanje međusobnog poštovanja ključno za snažno partnerstvo puno ljubavi."

3️. Preuzmite odgovornost za "okidače"

Emocionalni okidač može biti osoba, riječ, događaj ili iskustvo koje potakne emocionalnu reakciju. Terapeutkinja objašnjava kako se ona i njezin suprug nose s njima.

"Oboje priznajemo da imamo 'okidače' koji mogu utjecati na naše emocije i reakcije. Umjesto da se međusobno optužujemo, obvezujemo se brinuti jedno o drugom. Ovaj nam sporazum pomaže da kroz teške trenutke prolazimo s empatijom i razumijevanjem."

4️. Prigrlite nesavršenosti

"Prihvaćamo da nismo savršeni i da oboje imamo mana. Zavjetovali smo se da se nikada nećemo sramiti niti kritizirati jedno drugo zbog svojih nesavršenosti. Umjesto toga, odlučili smo se međusobno prihvatiti. Ovo načelo nam omogućuje da zajedno rastemo kao pojedinci, ali i kao par", navela je Morgan kao četvrti savjet.

5️. Iskreno dijelite svoje osjećaje (čak i kad je to teško ili zastrašujuće)

"Složili smo se dijeliti svoje misli i osjećaje na jasan način, pun poštovanja, čak i ako mislimo da bi to moglo uznemiriti drugu osobu. Nevjerojatno je važno ne skrivati svoju istinu od partnera samo zato što mislite da će ga to uzrujati. Dopuštanje vašem partneru da ima svoje autentične reakcije i osjećaje važan je dio zdravog odnosa", zaključila je Vanessa Morgan.

Kada podižemo obitelj, ključno je da s partnerom budemo na istoj strani i da si čuvamo leđa. Neki su u komentarima ove savjete nazvali "osnovama" veze, što možda i jesu, ali to ih ne čini manje važnima.

Pročitajte više