THC je u mlijeku dojilja pronađen i do šest dana nakon konzumiranja marihuane

Foto: 123RF

MARIHUANA je najčešće korištena vrsta droge među mamama koje doje, a stručnjaci imaju vrlo malo podataka o tome kakav je njezin učinak na djecu.

Posljednje istraživanje objavljeno u časopisu Pediatrics analiziralo je uzorke mlijeka 50 majki koje su koristile marihuanu i pokazalo se da je THC bio prisutan u mlijeku do šest dana nakon korištenja ove droge.

THC je pronađen u 34 uzorka mlijeka, odnosno u 63 posto.

''THC iz marihuane odlazi u mozak i masno tkivo tijela. Ima nisku molekularnu težinu i završava u majčinom mlijeku'', izjavila je liječnica Sourabh Verma.

Koncentracija THC-a pronađena u majčinom mlijeku je zamjetno niža nego u organizmu odrasle osobe koja aktivno koristi marihuanu, ali znanstvenici kažu kako je još uvijek nepoznato koja se točno količina apsorbira u tijelo dojenčeta i potrebna su daljnja istraživanja.

Ono što najviše zanima stručnjake, ali i roditelje, pitanje je kako marihuana utječe na razvoj mozga. Ranija istraživanja sugeriraju da prenatalna izloženost marihuani može uzrokovati probleme s kognitivnim funkcijama bebe.

''U prvih nekoliko mjeseci života mozak najviše raste. Razumno je nagađati da izloženost THC-u tijekom dojenja, ovisno o dozi i vremenskom periodu, može utjecati na normalan razvoj mozga djeteta'', kaže dr. Verma i dodaje kako je ranije otkriveno da izloženost marihuani u prvim mjesecima života može uzrokovati i sporiji razvoj motoričkih funkcija.

Stručnjaci pozivaju na oprez, iako podaci kojima raspolažu nisu dostatni za procjenu detaljnijih utjecaja marihuane na dojenčad.

''Upravo zbog toga što nismo sigurni ne treba poticati korištenje marihuane dok majke doje'', stoji u smjernicama objavljenima u časopisu Pediatrics.

''Budući da je marihuana najčešće korištena rekreacijska droga među dojiljama, hitno je potrebno otkriti ima li rizike na dojenčad i kakve'', zaključili su autori istraživanja.

Pročitajte više