Trbuh je obično veći u drugoj trudnoći. Evo zašto se to događa

JEDNO od najuzbudljivijih razdoblja u trudnoći je kada se trbuh počinje nazirati. Napokon imate dokaz mališana koji raste u vama, ali i dobar razlog za mučninu u želucu, neobične averzije prema hrani i povremene neugodne bolove. No mnoge se trudnice iznenade kada otkriju da je njihov trbuh nešto veći te počinje ranije rasti u drugoj trudnoći nego u prvoj - ponekad i nekoliko tjedana ranije.

Ako se i vama to dogodilo, ne brinite se jer definitivno niste jedini. Veći trbuh u drugoj trudnoći uobičajena je i sasvim normalna pojava, a za to, objašnjavaju stručnjaci, postoje i opravdani razlozi.

Stvar je u trbušnim mišićima

''Važno je napomenuti da ne postoje stroga pravila o tome kada bi trbuh trebao početi rasti tijekom druge trudnoće. Svaka je žena drukčija i mnogo je čimbenika koji određuju koliko će se rano kod žene vidjeti da je trudna. Općenito, maternica se širi izvan zdjelice oko 14 tjedana trudnoće, tako da se trudnički trbuh kod većine žena počinje pojavljivati nakon prvog tromjesečja'', objašnjava ginekolog Lynn L. Simpson.

Ginekologinja i stručnjakinja za žensko zdravlje Kelly Culwell tvrdi da varijacije u rastu trbuha žena u drugoj trudnoći najvjerojatnije imaju veze s tonusom trbušnih mišića, koji imaju tendenciju slabljenja nakon prve trudnoće.

"Jednom kada su trbušni mišići istegnuti zbog prethodne trudnoće, malo su opušteniji, što može dovesti do toga da trbuh u drugoj trudnoći bude vidljiv nešto ranije nego što je to bio slučaj u prvoj trudnoći'', objašnjava Culwell.

 

Pročitajte više