Treba li i koliko dugo pustiti bebu da plače? Stručnjaci imaju odgovor

Foto: 123RF

IAKO je kontroverzna, metodu isplakivanja djeteta (engl. cry it out ili skraćeno CIO) prakticiraju neki roditelji. 

Metodu je 1980. osmislio dr. Marc Weissbluth, autor knjige Healthy Sleep Habits, Happy Child, koji tvrdi da se njome zapravo uči dojenče kako da se samo umiri i riješi negativnih navika uspavljivanja poput nošenja. Kako pojašnjava, ideja je da roditelji ostave bebu u krevetiću i puste je da plače, osim u slučaju da je gladna, žedna ili joj treba promijeniti pelenu.

Pitanje koje se nameće je koliko dugo pustiti bebu da plače? 

Prvo treba znati razlikovati dvije metode isplakivanja. Osim CIO-a, postoji i COT, koji se naziva Ferberova metoda. Razlika je u tome što Weissbluth potiče da roditelji ne interveniraju, dok Ferber savjetuje vremenski određene provjere djeteta. Svake večeri potrebno je produljivati period između kojeg provjeravate dijete, dok na koncu to nećete više morati uopće činiti.

„Provjere su inače više namijenjene roditeljima nego djeci. Preporučujem da provjeravate dijete svakih pet minuta. To znači ući u sobu i reći mu: „Volim te, vrijeme je za spavanje, laku noć.“ Uzeti dijete u ruke, zadržati se u sobi ili pokazati djetetu da uznemirenost ne pomaže“, kaže pedijatar dr. Craig Canapari za Romper. 

Preporuka psihologice dr. Lynelle Schneeberg je postupno povećavati vrijeme provjere djeteta.

„Roditelj bi prvog dana mogao pogledati dijete nakon pet minuta, zatim nakon 10 minuta pa 15 i tako sve dok ne zaspi“, savjetuje.

Važno je napomenuti da svi stručnjaci napominju da trening spavanja treba početi provoditi kad beba ima između četiri i šest mjeseci. 

„Tek tada san postaje organiziraniji i predvidljiviji i otprilike u ovoj dobi djeca ne trebaju noću jesti zbog fiziološke potrebe“, dodaje Schneeberg.

Ako se odlučite za ovu metodu uspavljivanja djeteta, morate je nahraniti, presvući, odraditi ugodnu rutinu, prigušiti svjetla i otići. 

„Budite sigurni da dijete ne može pasti iz krevetića, okruženje za spavanje mora biti sigurno. Ugasite glasnu glazbu i monitor za praćenje bebe kako biste čuli dijete. Kad se dijete utiša, ponovno upalite monitor“, ističe pedijatar te napominje da se ne obeshrabrite. 

„Ove metode jesu iscrpljujuće, ali usporit ćete napredak ako neprestano provjeravate dijete. Kad se osjećate kao da ćete briznuti u plač, sjetite se da je više studija pokazalo da je trening spavanja siguran i učinkovit te da ne škodi. Maksimalna količina plača tijekom prve noći je trajanja oko 40 minuta. Čak i ako vaša beba plače do razine povraćanja, trebala bi se smiriti do kraja prvog tjedna, a problem će potpuno nestati do kraja drugog tjedna treninga“, tvrdi dr. Canapari.

Ako mislite da ovakav trening nije pravi izbor za vaše dijete, ne morate ga koristiti. 

Pročitajte više