Terapeutkinja: Ako vaš partner pokazuje ova tri ponašanja, nedostaje mu empatije

Foto: Shutterstock

Romantični partner je osoba koja bi nas trebala razumjeti, čak i kada nas drugi možda ne razumiju. Ipak, neki partneri nemaju sposobnost razmotriti našu perspektivu ako vjeruju da su u pravu. Često se neprestano svađaju dok se ne predamo zbog frustracije. Nespremnost partnera da ima dosljednu empatiju prema nama obično se javlja na tri načina, tvrdi terapeutkinja Erin Leonard. Pobliže je objasnila na koje načine možemo prepoznati nedostatak empatije kod partnera.

1. Ignoriranje vaših osjećaja.

To se može manifestirati, primjerice, kroz zanemarivanje briga koje izražava jedan partner, objašnjava Leonard. "Kada jedan partner pokazuje nedostatak razumijevanja prema osjećajima drugog partnera, to može biti štetno za vezu. Taj nedostatak empatije stvara razdor u odnosu", kaže terapeutkinja za Psychology Today.

2. Odbacivanje vaših osjećaja.

"Odbacivanje osjećaja drugi je način na koji partneru nedostaje empatije. To može značiti da vas partner ignorira kada artikulirate osjećaj koji mu se ne sviđa", navodi Leonard. Također, odbacivanje osjećaja može značiti izbjegavanje dubokih i važnih razgovora, što negativno utječe na vezu.

3. Osuđivanje zbog prepoznavanja osjećaja.

Razgovor je ključan za zdravu i sretnu vezu. Dakle, važno je razgovarati i o "negativnim" osjećajima, poput tuge, ljutnje, nesigurnosti i slično. No, problem nastaje kada nas partner, umjesto da poštuje što smo priznali svoje osjećaje, tjera da se sramimo što smo ih priznali, ističe terapeutkinja.

"Ako imate partnera kojem nedostaje empatije, to bi moglo djelovati dehumanizirajuće. Vaše emocije su ono što vas čini jedinstvenim čovjekom. Partner koji odbija vaše pravo na izražavanje emocija, partner je koji je emocionalno nedostupan. Međutim, partner koji pokušava razumjeti i poštovati vaše brige i osjećaje, može biti osoba kojoj možete vjerovati i ostati bliski", zaključila je Leonard.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.