Tri razloga zašto roditelji postaju toksični, prema terapeutu

Screenshot: Instagram

Toksično ponašanje roditelja može se manifestirati kroz emocionalno zlostavljanje, što uključuje kritiziranje, omalovažavanje ili ignoriranje osjećaja djece. Također, može se očitovati kroz pretjeranu kontrolu, ograničavanje slobode ili nametanje visokih očekivanja bez obzira na djetetove potrebe i sposobnosti. Takvo okruženje ugrožava osjećaj sigurnosti i samopoštovanja te može ostaviti posljedice koje se pojavljuju i u odrasloj dobi.

Više faktora uzrokuje takvo ponašanje. Terapeut, Micah Stephens, otkrio je tri razloga zašto roditelji zapravo postaju toksični.

1. Traume iz djetinjstva

"Roditelji toksičnih roditelja izašli su iz Velike depresije, Drugog svjetskog rata, pa čak i Prvog svjetskog rata. Sve te stvari nisu učinile starije generacije jako dobrim roditeljima, i tako su svojoj djeci zadali puno trauma", objasnio je terapeut u videu na Instagramu.

2. Toksični roditelji nikada nisu dobili pomoć za svoju traumu

"Boomeri i Gen X generacija odgajani su da vjeruju kako ne bi trebali tražiti pomoć za svoje probleme - to je bio znak da su previše emocionalni, pa su to trebali ignorirati i prijeći preko toga", kaže Stephens. Ističe da to "jasno nije pomoglo" te na kraju, kada ne dobijemo pomoć za svoju bol i probleme, ponos se javlja kao obrambeni mehanizam.

"Stoga nisu mogli priznati da im je potrebna pomoć, čak i kada su se svi njihovi odnosi raspadali", dodao je.

3. Negativna uvjerenja o djeci

Terapeut objašnjava da su ljudi u starijim generacijama vjerovali da su stariji važniji od djece. Napominje kako to možemo vidjeti u izrekama poput "uvijek poštuj starije".

"Misliti da si važniji od drugih jedna je od osnovnih osobina narcizma, i godinama smo se tako ponašali, promovirali to i nazivali one koji su se tako ponašali časnim i vrijednim divljenja. No, to je zapravo nešto što potiče narcističke tendencije kod ljudi, a to uzrokuje mnogo štete u odnosima roditelja i djece", zaključio je Stephens.

Pročitajte više