Trogodišnji sin slavnog skijaša hospitaliziran je zbog febrilnih konvulzija

SKIJAŠ Bode Miller i njegova supruga Morgan Beck otkrili su da je njihov trogodišnji sin Asher hitno prevezen u bolnicu nakon što je dobio febrilne konvulzije.

"Jučer je Asher imao napadaj koji nas je nasmrt prestrašio. Odvezli smo se u istu bolnicu u koju smo odvezli Emmy", napisala je Beck na Instagramu.

Emmy je njihova kćerkica koja se utopila 2018. Beck je kasnije objavila da je dječak došao iz bolnice i da je bolje.

Febrilne konvulzije mogu se javiti kada djetetu tjelesna temperatura pređe 38 Celzijusa. Obično traju manje od pet minuta, a tijekom napadaja djeca izgube svijest, ukoče se, a ruke i noge mogu im se početi trzati. Kod nekih se pojavljuje i pjena na ustima. Nakon napadaja vaše dijete može biti pospano do sat vremena, a izravni febrilni napadaj poput ovog najčešće se dogodi samo jednom.

U nešto rjeđim slučajevima febrilne konvulzije mogu trajati duže od 15 minuta, a simptomi mogu zahvatiti samo jedan dio tijela djeteta. Takvi napadaji poznati su kao složeni febrilni napadaji.

Što učiniti za vrijeme febrilnih konvulzija?

Ako vaše dijete ima febrilni napadaj, potrebno ga je postaviti na bok. Ostanite sa svojim djetetom i pokušajte zabilježiti koliko dugo napadaj traje. Liječnici upozoravaju kako ni slučajno ne smijete stavljati ništa u njegova usta.

Odvedite svoje dijete u najbližu bolnicu ako:

  • prvi put ima napadaj
  • napadaj traje duže od 5 minuta i ne pokazuje znakove prestanka
  • sumnjate na to da je napadaj uzrokovan drugom ozbiljnom bolešću, naprimjer meningitisom
  • ima poteškoća s disanjem

Ako je dijete već imalo febrilne napadaje ili napadaj traje manje od 5 minuta, nazovite pedijatra za savjet. Također biste ga trebali kontaktirati ako mislite da dijete pokazuje znakove dehidracije.

Pročitajte više