U Izraelu potvrđen prvi slučaj dječje paralize nakon više od 30 godina

Foto: Shutterstock

TROGODIŠNJA djevojčica u Jeruzalemu u Izraelu prvi je slučaj dječje paralize u bliskoistočnoj zemlji u više od 30 godina, izvještavaju lokalni dužnosnici, prema pisanju The Daily Maila. Djevojčica, koju je Ured za zdravstvo okruga Jeruzalema nije imenovao, nije cijepljena protiv virusa, koji je uvelike iskorijenjen diljem svijeta zbog široko dostupnih cjepiva.

Radi se o prvom slučaju ovog opasnog virusa u Izraelu od 1988. godine

Dužnosnici još nisu utvrdili podrijetlo infekcije niti je li je djevojčica prenijela nekome drugom. Poliomijelitis ili dječja paraliza je virusna infekcija koja može biti katastrofalna, uzrokujući paralizu zaražene osobe. Cjepiva su široko dostupna, iako virus i dalje predstavlja prijetnju najmlađima u Afganistanu i Pakistanu.

Slučaj je prijavljen lokalnim zdravstvenim vlastima nakon što je djevojčica počela osjećati simptome paralize, izvještava Wall Street Journal. Iako je ovo prvi potvrđeni slučaj dječje paralize u zemlji od 1988. godine, virus je otkriven u otpadnim vodama, što znači da je došlo do neotkrivenog širenja.

Iskorjenjivanje dječje paralize predstavljalo je izazov za zdravstvene službenike desetljećima, ali njihovi su napori polučili velik uspjeh. Centri za kontrolu i prevenciju bolesti izvještavaju da je virus prisutan od davnih vremena, citirajući zapise starih Egipćana koji su bili svjesni tog stanja i paralize koja dolazi s njim.

Često se širi fekalijama koje onečišćuju vodu ili drugu hranu ili piće. Također se može širiti fizičkim kontaktom.

Pročitajte više