Uz ove ćete savjete izbjeći šize oko jutarnjeg odijevanja vaših klinaca

Foto: WeHeartIt/Instagram

SVAKO dijete u nekoj dobi počinje samostalno izražavati želju za pojedinim odjevnim predmetima, što roditelje često zna jako izbaciti iz takta. 

Pogotovo kad se njihovo uporno inzistiranje počne ponavljati svako jutro, pa kada natezanje oko omiljene majice, koja se nalazi na dnu koša s prljavim rubljem ili izvrnuta ladica s hlačama koje baš ne želi obući postanu high light vašeg jutra, alarm zvoni na uzbunu. No, znajte, niste jedina mama koja se iz jutra u jutro dvoumi - popustiti ili ne. Ili ste se tek nedavno našli u takvom jutarnjem kaosu, iznenađeni što vaše dijete odjednom ima svoj stav - to hoću, to neću! 

Ma čak to i ne bi bilo toliko spomena vrijedno da usred zime ne požele suknjicu od tila, bez štrampli i čizama - naravno! 

No, znate što? Nije samo vaše dijete takvo. To je tipična faza odrastanja jer, ako već ne mogu odlučivati o veliki stvarima, primjerice - hoće li danas ići ili neće ići u vrtić, kada će ići spavati, što će jesti - onda svakako žele biti glavni u odlučivanju što će odjenuti. To je odjednom, njihova stvar!

I ne samo to. Naučili su malci već da ih i roditelji i tete u vrtiću podržavaju u njihovoj kreativnosti, da hvale njihove odluke i vještine pa im je zato jako čudno što mama svako jutro rogobori oko odjeće. Da se njih pita, nisu oni nerazumni, nerazumna je mama koja ih ne pušta van u slatkim toplim bratovim papučama! 
 
Pokušajte razumjeti njihov izbor 
 
Da biste izbjegli ranojutarnje svađe sa svojim djetetom, pokušajte za početak razumjeti njihove potrebe. Djeca u toj dobi, neka počnu već s dvije, neka znatno kasnije, postaju svjesna svoje vlastite slike te baš kao i odrasli žele drugima pokazati sebe u svjetlu u kojem su se zamislili. To je stil. To je odabir koji svatko od nas njeguje jer ima pravo na to. Zato to isto pravo dozvolite i svom djetetu. Oni jako dobro zapažaju odjeću koju vide na drugima i postaju debelo svjesni da se i njih promatra na isti način. Zato se i žele pokazati baš onakvima kako su zamislili. I nemojte se čuditi ako žele nositi baš neku super modernu odjeću jer, ako je većina djece u vrtiću nosi - to će željeti i oni, i to ne zato što su po rođenju cijepljeni za modne trendove, već zato što time pokazuju pripadnost svojoj grupi. 
 

Postavite mala, jednostavna pravila 
 
Mnoge roditelje zapravo i ne izluđuje toliko dječji izbor odjeće dok god je u skladu s godišnjim dobom. No, kada zapile za skafanderom na plus 30 ili balerinkama na minus šest - e, to je onda problem koji se mora riješiti u startu. A može se riješiti malim, jednostavnim pravilom - za ljeto je ljetna roba, za zimu zimska - i nema ali! Naravno, kratke majice i suknjice mogu biti u izboru za cijelu godinu, dok god će ispod imati adekvatno toplu odjeću. 
 
Poštujte njihovu želju za udobnošću 
 
Možda imate pun ormar traperica, košuljica, haljinica - zahvaljujući tome što ste im to sami kupili jer vam se oni iznimno sviđaju u takvom outfitu - ne očajavajte ako dijete to ne želi odjenuti. Jednostavno se pomirite s tim da vaše dijete više cijeni udobnost od ljepote i zato prestanite gomilati takve komade odjeće, u kojima će dijete biti lijepo i nesretno.
 
Djeca imaju pravo na vlastiti odabir i vama bi njihova sreća trebala biti na prvom mjestu pa, ako ste vi ti koji kupuju odjeću, povedite dijete sa sobom i neka ono samo izabere što ćete kupiti. To nije kao odlazak u šoping gdje će se dijete bacati po podu radi najskuplje igračke - kupnja odjeće ionako je izdatak koji morate dati pa zato radije potrošite na odjeću koja će vam jamčiti jutra bez prepirke. 
 
Odustanite 

Ako nakon svega ovog još uvijek skrivećki stišćete šake jer znate da vas i sutra ujutro čeka još jedna antistilistička epizoda - pruge s kockama i 12 različitih boja - odustanite od šize. Neka uživaju u svom stilu jer i oni će doći u godine kada će shvatiti poantu lijepog odijevanja. Ili, ako ne baš potpuno lijepog, a onda barem usklađenog. 
 
Ionako vi, drage mame, vjerojatno nikada neće biti mjerodavne za ocjenu njihovog odjevnog stila. 
 
Get used to it!
 
Želite li momentalno primiti obavijest o svakom objavljenom članku vezanom uz vrtić, instalirajte Index.me aplikaciju i pretplatite se besplatno na tag: vrtić.
 
Index.me aplikaciju za android besplatno možete preuzeti na ovom linku, dok iPhone aplikaciju možete preuzeti ovdje.
 

Pročitajte više