Volvo svim zaposlenicima daje 24 tjedna plaćenog roditeljskog dopusta

Foto: Volvo Cars

TVRTKA Volvo Cars od 1. travnja 2021. godine svim svojim zaposlenicima, njih 40 tisuća širom svijeta, omogućit će plaćeni roditeljski dopust.

Nova "Family Bond" politika omogućit će svim zaposlenicima, bez obzira na spol, a koji imaju minimalno godinu dana staža, 24 tjedna roditeljskog dopusta tijekom kojeg će primati 80 posto svoje plaće. Pravila se primjenjuju na oba roditelja i dopust se može iskoristiti bilo kada unutar prve tri godine od djetetovog rođenja.

"Želimo stvoriti kulturu koja podržava jednako roditeljstvo za sve spolove", rekao je izvršni direktor Håkan Samuelsson.

"Kada se roditeljima pruži podrška da uravnoteže poslovne i obiteljske obveze, to pomaže u smanjivanju rodne razlike i omogućuje svima da se istaknu u svojoj karijeri. Oduvijek smo bili obiteljski orijentirana tvrtka usmjerena prema čovjeku. Kroz program "Family Bond" demonstriramo i živimo svoje vrijednosti, što će zauzvrat ojačati našu marku", dodao je.

Neke zemlje ne nude plaćeni dopust novim roditeljima ili isključuju očeve. Politika tvrtke Volvo Cars inspirirana je nacionalnim zakonodavstvom na svom matičnom tržištu u Švedskoj, poznatom širom svijeta po izdašnim mogućnostima za novopečene roditelje.

"Želimo uvoditi promjene u ovoj industriji i postaviti novi globalni standard za ljude. Odlukom da svi naši zaposlenici imaju pravo na plaćeni roditeljski dopust smanjujemo rodnu razliku i dobivamo raznolikiju radnu snagu, povećavajući uspješnost i jačajući svoje poslovanje", smatra Hanna Fager, voditeljica korporativnih funkcija.

Kako bi dodatno pokazao svoju predanost smanjenju rodne razlike, Volvo Cars će dijeliti svoje rezultate svog programa kako bi druge tvrtke mogle učiti iz njegovog napretka.

Pročitajte više