Vrijeme je za kućne krafne uz ovaj relativno jednostavan recept

Foto: 123rf

DALI SMO se na posao kako bi pronašli najfinije i najjednostavnije krafne za napraviti s klincima - i pronašli jedan recept koji će vam se sigurno svidjeti. 
 
Neki rade krafne s više jaja, neki kompliciraju s filovima i izvedbom, no kako su poklade, maškare ili kako ih god već zvali, doba za najobičnije i najsočnije krafne, koncentrirali smo se na obične, prazne krafne koje možete ukrasiti kako god želte - iznutra ili izvana. S pekmezom, preljevom od vanilije, čokolade, sa šarenim mrvicama, malinama, ma možete izmisliti i neku svoju kremu, kako god želite!
 
Važno je samo da krafne budu domaće, da u njihovoj izradi pomognu i klinci te da se na kraju dana smažu baš sve (jer nemaju aditiva koji će ih činiti svježima drugi dan).
 
Kupovne krafne jesu fine - i nemate puno posla oko njih, osim obrisati usta nakon jela. No, kada ih radite kod kuće, od jedne ćete mjere imati dovoljno i za dijeliti malim maškaricama koje će vam sigurno pozvoniti na vrata. 
 
A ako vas uplaši recept znajte da je zapravo vrlo jednostavan. Činjenica jest da će vam za krafne trebati nešto duže vremena, ali samo zato što ćete između svake faze rada morati malo pričekati. Zapravo, krafne se rade tako da svako malo odete u kuhinju i napravite još nešto, što znači da se između faza možete igrati, zabavljati, nešto napraviti, pogledati crtić...
 
Zato zasučite rukave, svoje i dječje - i probajte napraviti svoje najukusnije krafne ikada. Klinci će, vjerujemo, stvarno uživati. 
 
Što vam sve treba: 
 
2 jaja
3 dcl mlijeka 
100 g margarina
20 g svježeg kvasca 
3 velike žlice šećera
1 žličica soli
malu ruma i malo naribane korice od limuna
650-700 g glatkog brašna (po potrebi) 
1 l ulja
pekmez
šećer u prahu 
topla kuhinja 
zaigrane ruke 

 
Priprema, pozor, sad! 
 
1. U malo mlakog mlijeka umutite kvasac s malo šećera i malo brašna te ostavite na toplom da se kvasac digne 
 
2.  Umutite jaja, dodajte šećer, sol, omekšali margarin, kvasac, rum i koricu limuna.

3. Kada se sastojci dobro sjedine pripremite se na naizmjenično dodavanje - malo mlijeka, malo brašna, sve dok ne potrošite što ste pripremili, a tijesto umijesite tako da bude elastično te da se ne trga kada ga povlačite žlicom prema gore. 

4. Ostavite tijesto na toplom da se digne i udvostruči. Tada ga opet premijesite, ali ne rukama već žlicom pa još malo ostavite da raste. 

5. Izvadite tijesto na pobrašnjenu površinu iz zdjele u kojoj ste ga umijesili te ga sada rukama malo premijesite i ostavite još 15-ak minuta 

6. Sada je tijesto konačno spremno da ga razvaljate na debljinu od oko 1 cm, te iz njega čašom vadite okruglaste buduće krafne. Kada ste ih povadili sve, od ostatak premijesili i vadili tako da iskoristiti svaki komadić tijesta, ostavite ih da se odmaraju još 20-ak minuta. S time da bi ih nakon 10 minuta trebali okrenuti na drugu stranu da se ne zaleže. 

7. U duboku posudu u kojoj ćete ih peći ulijte cijelu litru ulja te ga ostavite da se dobro zagrije. Ulje je spremno kada u njega zaronite čistu vilicu te se oko nje počnu raditi mjehurići. Tada prvo malo smanjite vatru kako se prve krafne ne bi prebrzo ispekle (i unutra ostale sirove) pa malo pričekajte prije nego krenete s pečenjem. 

8. Krafne stavljajte u ulje tako da donju stranu na kojoj su "ležale" sada stavite gore, nemojte u ulje stavljati previše krafni odjednom, a pecite ih jako kratko. Čim porumene s jedne strane okrenite ih na drugu. Pečenje će, znajte, trajati jako kratko unatoč velikoj količini krafni koje ćete na kraju dobiti. 

Za kraj ih posipajte šećerom u prahu. 

Ukoliko želite krafne s pekmezom, možete u svaku ubušiti žlicu pekmeza, ili ako baš želite da pekmez bude unutra, onda je to nešto kompliciraniji postupak kojeg ćete morati napraviti još dok  ih vadite iz tijesta. Taj se postupak radi tako da između dva sloja tijesta (tanjeg od 1 cm) stavite pekmez te ih tako vadite čašom pazeći da pekmez bude u sredini.  

Pročitajte više