Zadaćnica koja je dirnula ljude: Nekad mi je teško, ali ipak volim svoj Down sindrom

NA Facebook stranici Udruge za sindrom Down Zagreb objavljena je zadaćnica njihovog člana Dominika. U nepuna 24 sata skupila je preko 700 lajkova, podijeljena je 189 puta i nikoga nije ostavila ravnodušnim.

"Ja sam se rodio s jednim kromosomom viška. To znači da imam Down sindrom i da sam malo drugačiji od drugih. Puno stvari mi je teže nego ostalima. Moram se više truditi i za neke stvari trebam pomoć", počeo je školsku zadaću s naslovom Život kao tkivo moje priče.

"Imam asistenticu koja mi pomaže u školi i kod kuće. S njim učim i pišem zadaću. Ona mi olakša teške stvari. Mama kaže da imam dobru memoriju i da mogu zapamtiti puno toga. Ne znam računati napamet pa mi je matematika teška. Teško mi je i penjati se po stepenicama pa skoro nikad ne idem van kad je veliki odmor. Nekad profesori puno i brzo pričaju pa ne shvatim što su me pitali, iako znam odgovor. Nevia uvijek kaže da ih pitam da ponove, ali me nekad sram a to ne napravim. Na tjelesnom ne mogu napraviti zvijezdu, teško mi je igrati nogomet i košarku kad igramo pravu utakmicu. Sve se događa jako brzo, a ne mogu brzo doći s jednog koša ili gola na drugi. Moji prijatelji iz razreda zbog mene uspore igru da i ja zabijem koš ili gol", nastavio je opisujući svoju svakodnevicu.

"Često idem u udrugu ljudi s Down sindromom. Tamo sam upoznao i neke druge ‘downiće’. Jedan od njih je x. On ne može pričati. Njemu je puno teže nego meni. Ja kad hoću pohano i rizi-bizi kažem mami, a x to ne može reći. On ne ide u školu zbog toga i to je loše jer škola pomaže ljudima da budu pametni i tamo upoznaš svoje prijatelje", piše Dominik.

Svoju zadaćnicu zaključio je riječima: "Iako mi je nekad teško, svejedno volim svoj Down sindrom. Takav sam se rodio i takav sam cijeli život. Imam sreće što imam dobre ljude oko sebe, svoje prijatelje, obitelj i asistenticu."

Iz Udruge za sindrom Down Zagreb ponosni su na Dominika i nazivaju ga svojim čudom. 

"Jednostavno ne znamo kako drugim riječima opisati njegove. Suza suzu stiže dok čitamo."

Pročitajte više