Zagrebački vrtić diže cijenu na 800 eura. Ravnateljica: Nećemo postati čuvalište

Foto: Goran Kovacic/PIXSELL

Dječji vrtić Mali istraživač obavijestio je roditelje da 1. travnja 2024. povećava ekonomsku cijenu s 553.18 eura na 800 eura. Očekivano, odluka je izazvala negodovanje dijela roditelja koji ističu da "djecu ne bi upisivali u spomenuti vrtić da su znali da će doći do toliko povećanja cijene".

"Navedena cijena, podijeljena s prosječnim brojem radnih dana u mjesecu, iznosi 38 eura. Na vama je da procijenite vrijedi li usluga koju pruža ovaj vrtić navedenog iznosa i donesete svoju odluku", poručila je ravnateljica DV-a Mali istraživač, Ljiljana Vukšić, u otvorenom pismu roditeljima polaznika.

Vrtić trenutno ima 236 polaznika, a ravnateljica Vukšić u razgovoru za Index kaže kako je svjesna da će promjena cijene utjecati na broj polaznika.

"To je razumljivo, ali smo na navedeno potpuno spremni. Ovog trenutka u tijeku su prijave roditelja koji i dalje žele koristiti odgojno-obrazovni program ovog vrtića. Nakon datuma koji smo naveli u otvorenom pismu, imat ćemo pokazatelje potrebne za donošenje daljnjih poslovnih koraka. Kao osnivač, vlasnik i ravnatelj Dječjeg vrtića Mali istraživač, u cijelosti stojim iza svoje odluke. Ona je neopoziva i kao takva nepromjenjiva. Osnovala sam odgojno-obrazovnu ustanovu u kojoj će isključivo raditi stručne i obrazovane osobe. Zapošljavanjem nestručnih osoba ne bih trebala dizati postojeću ekonomsku cijenu, ali bi vrtić postao čuvalište. Na takvo nikad nisam i nikad neću pristati", objasnila nam je.

Osnivači privatnih vrtića imaju dva izbora

Ravnateljica pojašnjava da je odluka o povećanju ekonomske cijene posljedica nove Odluke o povećanju osobnog dohotka zaposlenika u predškolskim ustanovama u Gradu Zagrebu od 1. siječnja 2024. godine, koja će ponovno i u velikoj mjeri utjecati na kvalitetu poslovanja privatnih predškolskih ustanova.

"Osnivači privatnih predškolskih ustanova već su duže vrijeme suočeni s dva izbora: pružati svoje usluge s postojećom ekonomskom cijenom, što je rezultiralo gubitkom stručnog kadra koji prelazi u predškolske ustanove čiji je osnivač Grad Zagreb, ili pratiti svaki najavljeni rast osobnog dohotka povećanjem ekonomske cijene svojih usluga", navela je ravnateljica Vukšić u otvorenom pismu roditeljima.

"Podizanje cijene je nepopularan, ali krajnje opravdan korak"

Vukšić tvrdi da "kao privatni osnivač vodi neravnopravnu borbu s Gradom Zagrebom jer je kontinuirano limitiran visinom dohotka koji može ponuditi zaposlenicima, a koji direktno ovisi o ekonomskoj cijeni usluga koje nudi".

"Ne očekujući veću podršku Grada Zagreba privatnom sektoru, jer i sami imaju veliki deficit stručnog kadra, odlučila sam se za nepopularan, ali krajnje opravdan korak promjene visine ekonomske cijene usluga moje ustanove. Visina ekonomske cijene omogućit će daleko duži period stabilnosti, u kojem neću biti prisiljena na povećanje cijene usluga svaka tri mjeseca. Iznad svega, omogućit će da opravdano zadržim naziv odgojno-obrazovne ustanove u kojoj isključivo radi obrazovan kadar koji može osigurati održanje postojeće kvalitete na kojoj sustavno godinama radim", dodaje.

Roditeljima koji pravovremeno najave namjeru ispisa djeteta, omogućit će se da do 31. svibnja 2024. koriste usluge vrtića s postojećom ekonomskom cijenom od 553.18 eura.

Podsjetimo, ovisno o prosječnom prihodu po članu kućanstva, Grad Zagreb sufinancira boravak djece u gradskim, privatnim i vjerskim vrtićima, iznosima od 172.54 do 232.26 eura mjesečno.

Pročitajte više