Zahvaljujući instinktu, mama je spasila dijete u nesreći. Evo na što upozorava druge

NAJČEŠĆI uzrok smrti kod djece i mladih u Hrvatskoj, ali i šire u svijetu, su prometne nesreće. Kada gledamo djecu starosti do 14 godina, 2021. i 2022. poginulo je 10 djece. Neki od njih sudjelovali su u prometu kao vozači bicikla, no puno veći broj poginulih odnosi se na djecu pješake i putnike u vozilima.

Kad je Rebecca Tafaro Boyer vidjela da joj je sin nepropisno vezan u autosjedalici, odmah je pozvala supruga da popravi pojas, a to je odigralo presudnu ulogu u nesreći u kojoj su se našli.

Rebeccin suprug David i njihov sin William su se spremili za put u drugi grad. Samo 15 minuta nakon što su krenuli, David je nazvao suprugu i obavijestio je da su doživjeli prometnu nesreću. Maleni William je bio živ i zdrav. Bio je toliko čvrsto vezan u autosjedalici da se nije ni probudio kada se dogodio sudar.

Friends, let’s have a quick chat about something that some of my family members think makes me a super annoying...

Objavljuje Mary RebeccaSubota, 14. srpnja 2018.

Prema stručnjacima za sigurnost, mnogi roditelji ne shvaćaju koliko loše podešen pojas može biti opasan pa svoju djecu nepropisno vežu u autosjedalicama. Labav, neravan ili uvrnut pojas, nepravilan položaj kopče na prsima i neprilagođavanje pojasa kako dijete raste - samo su neke od grešaka koje roditelji nastavljaju raditi.

Postavite kopču na prsima u razini pazuha djeteta

Cilj kopče za prsa je zadržati pojaseve tamo gdje im je mjesto tijekom sudara i tako zadržati dijete na mjestu. Pravo mjesto za kopču na prsima je u razini djetetovih pazuha, prenosi BrightSide. Ako je kopča prenisko, može biti presnažna za mekane dijelove tijela djeteta. Ako se kopča nalazi previsoko, može ozlijediti djetetov vrat ili grlo.

Uvjerite se da pojasevi nisu uvrnuti

Uvrnute trake mogu vam dati lažan osjećaj da su trake zategnute, iako nisu. Uvrnuti remen također će više pritiskati djetetovo tijelo.

Pazite da su svi pojasevi ravni

Provucite uvrnute naramenice kroz kopče kako bi bili ravni.

Pravilno zategnite pojaseve

Ako su pojasevi prelabavi, dijete će se u slučaju prometne nesreće pomaknuti u autosjedalici, a može biti i potpuno izbačeno iz sjedalice.

Prije petnaestak godina djeca su najviše stradavala kao pješaci, a danas najviše stradavaju kao putnici u vozilima.

Pročitajte više