Zašto moje dijete grize nokte, kako mu pomoći?

Foto: 123rf

DJECA obično počnu gristi nokte jer im je dosadno, jer su uzbuđeni, jer osjećaju tjeskobu ili su nesigurni, nedostatak aktivnosti na koje je dijete naviklo može izazvati griženje noktiju. Također mogu i oponašati odrasle. Često grizu nokte kada se događa nešto stresno u obitelji, kada im se događa nešto što ih emocionalno opterećuje a ne znaju se nositi s tim, kada im je teško u školi, kada mijenjaju sredinu, prijatelje… Promjene mogu biti uzrok velike tjeskobe i stresa.

Javlja se obično između 4. i 5. godine života, istraživanja pokazuju da u toj dobi grize čak 30 % djece dok u dobi kada je griženje noktiju najizraženije (između 8. i 9. godine) to radi 15 – 20 % djece. Najčešće navike koje se pojavljuju u ranoj dobi djece su sisanje palca, škrgutanje zubima, kopanje nosa, uvijanje kose te griženje noktiju. U većini slučajeva griženje noktiju je bezopasna navika koja katkad može rezultirati ozbiljnim posljedicama kao što su : ozljeda tkiva oko nokta, nepravilan rast nokta, nisko samopoštovanje.

Djeca mogu tako jako gristi nokte da se raskrvare, neka djeca ostatak nokta progutaju a drugi ga ispljunu.

U većini slučajeva dijete nakon nekog vremena samo spontano prestane gristi nokte a dok se to ne dogodi možete pokušati primijeniti neke od metoda:

U situaciji kada dijete grize nokte ponudite njemu privlačne aktivnosti u kojim će mu ruke biti zaposlene, npr. da crta, da se igra sa plastelinom, sa tijestom…

Agresiju koja također može potaknuti griženje noktiju potrebno je usmjeriti u sportske aktivnosti.

Postoje liječnički pripravci, vrlo gorkog okusa, neškodljive otopine kojom se premazuju nokti.

Ako vam se čini da dijete tom navikom pokušava privući pozornost, dobro bi se bilo posvetiti djetetu u većoj mjeri.

Ne kažnjavajte zbog griženja noktiju a nagradite odnosno pohvalite dijete kada ne grize nokte.

Upozoravanjem da prestane gristi nokte dijete zadobiva više roditeljske pažnje (negativne) te bi moglo upravo zbog stalnog upozoravanja početi čak češće gristi nokte, kao i zbog kažnjavanja koje stvara pritisak koji potencira griženje noktiju.

Kod mlađe djece uspijeva metoda ciljanim igranjem koje će odvratiti pozornost i potrebu za griženjem noktiju.

Važno je da roditelji sa svojom djecom budu strpljivi, tolerantni te da imaju razumijevanja za njihove potrebe, moguće strahove i njihove probleme. Treba obratiti pažnju na dijete i njegova trenutačna iskustva. Djeca žele našu pažnju, vrijeme i ljubav. Dijete griženjem noktiju ili nekim drugim simptomima možda iskazuje nakupljene negativne emocije, te pokušava pokazati roditelju što mu se događa. 

Pročitajte više