Zašto su djeca najzločestija kad su im mame u blizini?

Foto: Shutterstock

SIGURNO ste se našli u situaciji da ste dijete nekome povjerili na čuvanje pa dobili povratnu informaciju da je poput anđela. Kako je to moguće kad je uz vas poput vraga? Djeca su zapravo sklona biti zločestija u blizini svojih mama. I to nije vaš neuspjeh - to je kompliment. 

Zaronimo u tajne dječje psihe i otkrijmo zašto su djeca divlja kad su kraj vas.

Osjećaju se sigurno

Ako se djeca osjećaju sigurno, ugodno i podržano, ispoljit će emocije bez straha. Nitko se ne želi pokazati u ružnom svjetlu pred strancima, a to vrijedi i za djecu.

Kada se djeca odluče loše ponašati, također pokazuju svoju ranjivost. Dakle, to je potvrda da radite odličan posao.

Traže pozornost

Još jedan razlog zbog kojeg se djeca ponašaju lošije u blizini roditelja je što se možda natječu za maminu pažnju. Možda misle da ste posvećeniji partneru, njegovoj braći i/ili sestrama, kućnom ljubimcu ili poslu pa koriste glumu kao svoj adut.

Provjeravaju granice

Ispitivanje granica je prirodno, posebno za djecu koja su povezana sa svojim mamama. Djeca lošim ponašanjem ne pokušavaju otežati svojim roditeljima, već je to ponekad znak da se normalno razvijaju i da imaju dobar odnos s vama.

Žele nešto postići

U nekim slučajevima ispad bijesa znači da dijete pokušava manipulirati vama. Iza takvog ponašanja uvijek stoji racionalna i logična svrha. 

Pročitajte više