Zbog incidenta uvedena nova pravila u varaždinsko rodilište, žene su razočarane

Foto: 123RF

VARAŽDINSKO rodilište dopunilo je Pravilnik o kućnom redu i pravilima ponašanja prema kojem pratnja rodilje koja dođe na porođaj može biti isključivo bračni ili izvanbračni partner, sukladno Obiteljskom zakonu, te životni partner, sukladno Zakonu o životnom partnerstvu osoba istog spola, piše evarazdin.hr.

Na to su se odlučili nakon nedavnog incidenta, kad se ginekolog u rodilištu sukobio s prijateljicom koja je bila u pratnji rodilje.

Dr. Ivana Risek, v. d. pročelnice Službe za ginekologiju i opstetriciju Opće bolnice Varaždin, navodi da je prisustvo partnera porođaju moguće tek nakon završenog trudničkog tečaja na kojem se dobivaju informacije o Kućnom redu rodilišta, tijeku porođaja, načinu vođenja istog, mogućem trajanju, kao i mogućim komplikacijama.

“S obzirom na učestale konflikte pojedinih osoba u pratnji rodilja u našoj rađaonici s medicinskim osobljem, učestalim uplitanjem u stručan rad liječnika i primalja te time i ometanja liječnika i primalja u obavljanju poslova u rađaonici, a sve je eskaliralo nedavnim događajem u rađaonici, prilikom čega je ozbiljno dovedeno u pitanje sigurnost više rodilja koje su se u tom trenutku našle u rađaonici, a time i indirektno sigurnost njihove nerođene djece, Stručni kolegij Službe za ginekologiju i opstetriciju Opće bolnice Varaždin jednoglasno je istaknuo potrebu nadopune Pravilnika o kućnom redu i pravila ponašanja u našoj rađaonici”, pojasnila je dr. Risek i dodala da je rađaonica ozbiljno mjesto za koje vrijedi nulta tolerancija na incidente.

Međutim, žene nisu oduševljene i na društvenim mrežama komentiraju da je riječ o diskriminatornom potezu. 

“Ženama ne može oduzimati osnovno pravo da biraju jednu osobu koju žele imati kao podršku u porodu. Što je sa samohranim majkama?” upitala je jedna korisnica Facebooka. 

Na situaciju su se osvrnuli i iz udruge RODA. 

“Ova odluka, nažalost, predstavlja veliki korak unatrag za varaždinsko rodilište i žene koje njemu gravitiraju. Osim toga, ovakva odluka direktno diskriminira sve rodilje koje nisu u braku ili životnom partnerstvu, koje su samohrane majke, ili čiji partneri iz nekog razloga ne mogu biti uz njih na porodu. Te žene će sad najčešće rađati same, umjesto da uz njih bude majka, prijateljica, sestra ili doula, osoba po njihovom slobodnom izboru”, smatraju te upozoravaju da se time varaždinsko rodilište odmiče od titule Rodilišta prijatelja majki i djece.

“Rodilišta nisu hramovi, osobito ne pojedinih zdravstvenih djelatnika. Rodilišta su javni servisi koji bi trebali biti otvoreni svim obiteljima kojima treba njihova skrb, skrb po mjeri žena koje rađaju, a ne osoblja. Uz učinkovitu zaštitu na radu za zaposlenike i sustavnu edukaciju osoblja o načinima nenasilne komunikacije s pacijenticama i njihovom pratnjom, ovakvi potezi ne bi bili potrebni”, zaključuju.

Pročitajte više