Zbunjeni smo: Treba li djecu hvaliti ili ne?

Foto: Instagram

JEDNI kažu da će pohvala djetetu dati poticaj da bude još bolje, dok drugi smatraju da često hvaljenje njihovih sposobnosti vodi razmaženosti. Kako onda postupiti?

Ovo je jedna od tema koja se već dulje vrijeme provlači kroz saznanja o odgoju i roditeljstvu, a iako svaki roditelj hvali svoje dijete koliko osjeti da je potrebno, trebali bi ipak znati nešto više o samim posljedicama pohvala.

O tome je ovih dana u časopisu Psychological Science objavljeno jedno istraživanje koje kaže: pretjerano hvaljenje vodi varanju. Dakle, sve je jasno, ali pročitajte ipak što o svemu kažu dječji psiholozi.

Normalno je da će svaki roditelj s ponosom pohvaliti svoje dijete kad god učini nešto dobro. To čine i tete u vrtiću, a kasnije i svaki učitelj. I to čine na redovnoj bazi. Ponekad usmeno, pred svima, ponekad zvjezdicama i sličnim odličnim ocjenama. Potom roditelji istu tu pismenu pohvalu hvale još jednom, ne razmišljajući o tome da možda čine neku grešku koja će utjecati na djetetov razvoj. 

Možda vam se čini suludim pomisliti da biste pohvalom zaista mogli načiniti štetu, no stručnjaci očito misle drugačije.

Da bi shvatili posljedice pohvale, okupili su 300 djece. Pola njih imalo je tri godine, a druga polovica pet godina. Dali su im jednostavne zadatke te je dio djece dobio velike pohvale za inteligenciju, dio je pohvaljen zbog odlično obavljenog zadataka, a dobar dio njih nije dobio nikakvu pohvalu.


Potom su svima zadali istu igru. Dali su im zadatak, a rješenja ostavili na vidljivom mjestu, tek neznatno udaljena od njih, pa su zamolili djecu da ne prepisuju.

Vjerujemo da slutite što se potom dogodilo.

Naime, upravo su ona djeca koja su ranije dobila pohvalu posegnula za zabranjenim rješenjima čim su odrasli napustili prostoriju, što dovodi do zaključka da puno pohvala vodi želji za varanjem, kako bi opet mogli dobiti pohvalu bez puno truda. Stoga je očito da pohvala mora biti dozirana, kako ne bi utjecala na njihov moralni razvoj. 

Dakle, roditelji, pohvalu uputite djetetu tek kada stvarno zaslužuje da ga se pohvali za neko zaista veliko djelo ili specifičnu radnju. "Divno što si se toga sjetio, bravo, kako si to dobro zaključio, jako ti je lijepa ova ravna crta, baš si brz u izvršavanju zadataka", a ne samo: "Bravo, ti si moje najpametnije". 

Pročitajte više