Žena (24) nakon šest godina uspjela obaviti sterilizaciju: Nisam stroj za izradu beba

Foto: TikTok

ŽENE koje se odluče živjeti bez djece još uvijek o toj temi nerado govore jer su često izložene kritikama zbog svog izbora. Možda je to razlog zbog kojeg je 24-godišnja Abby Ramsay odlučila proslaviti 4. veljače 2022., dan kada je konačno uspjela obaviti sterilizaciju.

"Sretna sam što imam kontrolu nad svojim tijelom. Nisam stroj za izradu beba", poručila je. 

Abby je podvrgnuta kombiniranoj operaciji - bilateralnoj salpingektomiji, u sklopu koje se uklanjaju oba jajovoda, kao i ablaciji endometrija, kojom se uklanja sloj endometrija, odnosno tkiva koje oblaže maternicu. 

Prema Johns Hopkins Medicine, uklanjanje sloja endometrija smanjuje mogućnost trudnoće jer se uklanja sloj u koji se nakon oplodnje implantira jajna stanica.

Abby se odlučila na ovu kombinaciju kako bi se zaštitila od neželjene trudnoće, ali i zbog olakšanja koje ablacija endometrija može ponuditi ženama koje imaju duge i teške mjesečnice koje im utječu na svakodnevni život. Za devet od 10 žena ablacija endometrija može uvelike smanjiti menstrualni protok, a ponekad ga se i potpuno riješiti. Međutim, Reproductivefacts.org izvještava da to možda neće trajati zauvijek. Neke žene mogu početi doživljavati dugotrajno, teško krvarenje nekoliko godina nakon operacije te će im se, u tom slučaju, možda morati ukloniti maternica.

@abbysworldsastage I’m excited to take control of my own body. I’m not a baby maker. #childfree #childfreebychoice #sterilization #celebration ♬ abcdefu (angrier) - GAYLE

Za žene koje se odluče na sterilizaciju postoji i opcija podvezivanja jajovoda. Ovo je najčešći oblik zaštite od neželjene trudnoće, učinkovit u 99 posto slučajeva. Dostupna je i histerektomija - potpuno uklanjanje maternice.

Među nekirurškim opcijama treba spomenuti histeroskopsku sterilizaciju, u kojoj liječnici umeću metalne spirale u jajovode. Nakon postavljanja spirala, tkivo će početi rasti oko navoja, čime se sprječava putovanje jajašca iz jajnika u maternicu.

Abby je, kaže, oduvijek znala da nikada neće imati djecu, ali trebalo joj je šest godina da pronađe liječnika voljnog obaviti ovaj zahvat. Mnogi su u komentarima podijelili vlastita iskustva i priznali da su zainteresirani za isto.

"Umorna sam od toga da me odbijaju nakon godina traženja", napisala je jedna žena.

Abby je za BuzzFeed rekla da su joj liječnici kao razlog odbijanja navodili godine, ali i mogućnost da požali svoju odluku. Međutim, istraživanje koje je objavio US Collaborative Review of Sterilization kaže da je samo 12.7 posto žena priznalo da žali svoju odluku u roku od 14 godina nakon operacije. Otprilike jedna od pet žena koje su izrazile žaljenje bila je mlađa od 30 godina. 

@abbysworldsastage Reply to @sananth1232 in short my lifestyle, regardless of want, is not compatible with a child anyway. #childfreebychoice #childfree #sterilization ♬ original sound - Abbysworldsastage

"Smatram da je bolje žaliti što nemaš dijete nego imati dijete i žaliti što ga imaš. Na kraju dana, ako i požalim, ja ću biti ta koja će ispaštati", poručila je Abby. 

Pročitajte više