Žena pokazala zašto mlade mame nikad ne mogu spavati, čak i kad njihova beba spava

Screenshot: TikTok

Kad tek postanemo roditelji, sve nam je novo. Hranimo bebu, presvlačimo je i moramo se pobrinuti i za sebe. U prvim tjednima, čak i mjesecima, novopečeni roditelji funkcioniraju s vrlo malo sna, a nema jamstva da će spavati čak ni kada njihova beba spava.

Amanda, koja na Instagramu objavljuje pod imenom That Comfy Mom, objavila je video o tome kako nas tjeskoba može držati budnima cijelu noć, čak i ako dijete mirno spava.

U snimci Amanda se trgne iz sna kako bi provjerila monitor za praćenje bebe, iako je sve tiho i mirno. Zatim se vraća u krevet i udobno namješta za spavanje, ali onda opet ustaje kako bi provjerila svoju bebu koja spava u krevetiću.

"Imam postporođajnu tjeskobu", napisala je Amanda.

Druge mame potvrdile su da razumiju o čemu ova mlada majka govori. Postporođajna tjeskoba je nešto s čime se susreću mnogi roditelji. Studija iz 2021. pokazala je da se vjeruje da otprilike trećina mama osjeća tjeskobu nakon što rode dijete, iako bi ta brojka mogla biti veća jer nije svim ženama ugodno pričati o svojim iskustvima.

Uzrok postporođajne tjeskobe mogu biti pitanja koja se tiču hranjenja, dobivanja na težini, plača, dojenačkih grčeva i razvoja. Za druge, ona je jednostavno posljedica besanih noći ili hormonalnih promjena. Ponekad te brige s vremenom nestanu, ali također mogu imati ozbiljan utjecaj na mentalno zdravlje, dovodeći do lošeg sna, stresa i lošeg raspoloženja. Ako imate poteškoća, važno je potražiti stručnu pomoć svoje primalje, patronažne sestre ili liječnika.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.