Žena tvrdi da su joj naočale za virtualnu stvarnost umanjile porođajnu bol

Foto: 123RF

RODILIŠTA danas na sve načine pokušavaju pomoći majkama da se lakše nose s porođajnom boli, a najnovija metoda bazirana je na tehnologiji koju primarno koriste igrači računalnih igara, naočalama virtualne stvarnosti.

Erin Martucci, majka troje djece iz New Yorka, nosila je takve naočale dok je rađala dvoje najmlađe djece.

43-godišnjakinja je imala toliko brz porođaj s prvim djetetom, sada već četverogodišnjim sinom, da je odlučila roditi drugo dijete bez ikakvih lijekova. Nije znala za virtualnu stvarnost, a još manje za činjenicu da se ta tehnologija koristi za rađanje.

Kako je njezin porođaj napredovao, a bolovi su postajali sve jači, liječnik joj je ponudio mogućnost isprobavanja VR naočala.

"Doktor je ušao s opremom i stavio mi je na glavu, prizor je bila plaža, a bilo je i glasovnih uputa. Glasovno usmjeravanje i pogled su me smirili i dali mi do znanja da mogu završiti porođaj bez lijekova", rekla je Martucci. 

Kaže da je čak izgubila pojam o vremenu.

"Kad je doktor došao da mi skine naočale, ja sam upitala što radi, a on mi je odgovorio da ću za koji trenutak roditi. Doslovno minutu ili dvije minute kasnije dijete je bilo vani", prisjetila se.

Erinina kći Elizabeth rodila se zdrava i sretna nakon otprilike četiri sata porođaja. Martucci je rekla da je nosila naočale za virtualnu stvarnost otprilike dva sata.

Prošlog mjeseca Martucci je rodila i treće dijete, još jednu djevojčicu. Ponovno je odabrala naočale za virtualnu stvarnost, a nosila ih je 30-ak minuta.

"Naočale vam daju nešto na što ćete se koncentrirati. Stvarno sam se usredotočila na ono što je prikazano ispred mene tijekom kontrakcija, a upute su mi pomogle da dišem i ostanem pod kontrolom i smirena", zaključila je ova majka.

Pročitajte više