Žene koje imaju djecu imaju manje šanse za razvoj ozbiljne bolesti, tvrdi studija

Foto: Shutterstock

ŽENE bez djece imaju 18 posto veću vjerojatnost da će dobiti dijagnozu demencije nego majka dvoje djece, pokazalo je istraživanje na više od pola milijuna ljudi.

Demencija je također 32 posto vjerojatnija kod žena koje prirodno uđu u menopauzu u dobi od 47 godina, u usporedbi s onima čija menopauza dolazi kasnije, u dobi od 50 godina.

Trudnoća i porođaj prije menopauze mogle bi pomoći u sprječavanju demencije izlažući ženu više estrogena tijekom njezina života. Ovaj hormon, ako se održava na odgovarajućoj razini u tijelu, može pomoći u zaštiti mozga.

To bi moglo objasniti još jedan podatak, a to je da žene imaju 20 posto manje šanse za razvoj demencije ako su prethodno uzimale kontracepcijske pilule.

Istraživači su proučavali oko 273.000 žena i 229.000 muškaraca u dobi od 40 do 69 godina iz Ujedinjenog Kraljevstva, koji su praćeni u trajanju od gotovo 12 godina, kako bi vidjeli jesu li razvili demenciju.

Dr. Jessica Gong, koja je vodila studiju, rekla je: "Iako se rizik od razvoja demencije povećava s godinama, još ne znamo jesu li veće stope kod žena jednostavno zato što duže žive. Ali moguće je da ženski reproduktivni čimbenici mogu objasniti neke od spolnih razlika."

Istraživanje je objavljeno u časopisu PLOS Medicine.

Pročitajte više