Židovska metoda odgoja djece smatra se najučinkovitijom. Evo što uključuje

Foto: Shutterstock

Odgoj djece vrlo je važan proces o kojem ovisi budućnost djeteta. Židovski roditelji, koji svoju djecu stavljaju iznad svega, razvili su nekoliko pravila za odgoj djeteta koja vrijedi uzeti u obzir.

Ne stvarajte djeci komplekse

Židovska majka nikada neće reći: "Ti si loš." Umjesto toga, ona će reći: "Kako je dobar dječak poput tebe mogao učiniti tako glupu stvar?"

Židovski roditelji možda vide nedostatke svoje djece, ali drugi za to nikada neće znati. Tako svojoj djeci ne stvaraju komplekse.

Dajte djeci razumnu slobodu

Moderno židovsko roditeljstvo spaja slobodu djeteta uz poštivanje jasnih granica. Ako se pravila ne poštuju, odnosno ako dijete prelazi granice dopuštenog, za to će biti kažnjeno.

Pohvalite djecu

Majke Židovke dive se čak i najmanjim uspjesima svoje djece, smatraju da je važno hvaliti dijete drugima. Ako su djetetova postignuća ozbiljnija, neizostavan je dugotrajan pljesak i pohvala cijele obitelji.

Razvijajte visok stupanj odgovornosti za vlastito ponašanje

Židovi vjeruju da čak i beznačajna riječ ili manja greška koju roditelj počini pred djetetom može imati nepopravljive posljedice. Zato se roditelji Židovi trude dolično ponašati i voditi djecu vlastitim primjerom odgovornog ponašanja.

Ljubav i poštovanje u obitelji su ključ mentalno zdravog djeteta

Židovska tradicija nalaže da se djecu od malih nogu uči kako je na prvom mjestu pažnja majke prema ocu i obrnuto. Ako dijete nauči da se njegovi roditelji međusobno poštuju, i ono će se osjećati zaštićeno i voljeno.

Naučite biti roditelji

Ako se na majčinstvo i očinstvo u početku gleda kao na teret ili ograničenje, tada je teško odgojiti dobro dijete. Židovi imaju razvijen sustav tečajeva uspješnog roditeljstva, koji se u Izraelu mogu pohađati i prije rođenja djeteta.

Naučite djecu kako upravljati vremenom

Židovska djeca ne znaju što je lijenost i dosađivanje. Ona su od malih nogu zaokupljena aktivnostima i naviknuta na činjenicu da je stalno bavljenje poslom normalno.

Pročitajte više