Znate li da smijete tražiti doktore da pričekaju s rezanjem pupčane vrpce

Foto: Human Birth Project

MNOGI to znaju no nekako se to rezanje pupčane vrpce po inerciji, ili prema ustaljenim pravilima doktora/bolnica, događa odmah po porodu, iako postoje dokazane naznake da bi za dobrobit bebe bilo dobro malo odgoditi to konačno odvajanje od posteljice.

Kod nas se uobičajeno pupčana vrpca reže gotovo odmah (minimalno nakon jedne minute), no ako rodilja želi, jer na to ima pravo, može tražiti odgodu. To sigurno neće biti ekstremno kao onaj nedavni slučaj kada je majka doslovno danima u torbici nosila posteljicu još uvijek spojenu na bebu, ali toliko dugo dok iz posteljice još uvijek pulsira krv, moguće je, mnogi vjeruju i da to ima niz prednosti, tražiti odgodu.

Pupčana vrpca može se stvarno prerezati u različitim trenucima, no dokazano je da, a rade to i naši liječnici, ipak pričekaju koju minutu kako ne bi ugrozili zdravlje novorođenčeta.

Prema stručnim napisima rezanje se može odgoditi do trenutka kada prestane pulsirati krv, što može biti od 20-ak minuta, ali i do dva sata kao što je slučaj s ovom bebicom na slici.

Riječ je o fotografiji koju je na Facebook stranicu Human Birth Project postavila jedna babica te je uz uz ovu fotografiju napisano i mnogo komentara majkama koje su željele znati više o ovoj temi.

U originalnom postu je napisano: "Eto nas, dva sata po rođenju, bebica je već podojena i uživa uz svoje roditelje zajedno s posteljicom s kojom je spojena.

Babica je snimila jedan brzi snimak prije nego je pupčana vrpca prerezana i bebica poslana na vaganje i pregled."

Primijetili ste vjerojatno ta famozna "dva sata", zar ne?


"Kada je najbolje vrijeme za rezanje vrpce? Kada krv skroz prestane pulsirati jer će do tada beba doslovno dobiti maksimum iz nje, odnosno izvući najveću količinu krvi i matičnih stanica iz posteljice. Dogovorite se sa svojim liječnikom ili babicom koji će razumjeti prednosti i vašu potrebu da se odgodi rezanje vrpce", napisala je uz brojne hashtage #humanbirth #dontclampthecord #midwifery s kojima očito žele podići svijest o dobrobitima odgođenog rezanja vrpce.

A kako je u komentarima uz post napisano - osim navedenih prednosti odgode rezanja pupčane vrpce kod normalno rođenih beba, taj proces odgode posebno je važan ako govorimo o prerano rođenim bebama.

Koliko dugo bi taj proces trebao trajati?

>>>Sve što trebate znati o pupkovini<<<

Od deset minuta pa na dalje, a kao što vidimo u ovom slučaju - čak dva sata nakon poroda posteljica je još uvijek odrađivala svoje čak i nakon što se bebica već napapala i uživala u društvu mame i tate.

Pročitajte više