Zrinjevac su preplavili dječji radovi nadahnuti Zagrebom

Foto: Ante Gudelj

Zagrebački osnovnoškolci svojim su radovima, nadahnutima Zagrebom, oduševili umjetnike i prosvjetne djelatnike. Na likovno-literarni natječaj Zagreb u slikama i srcu pristiglo je više od 150 dječjih radova iz 24 zagrebačke osnovne škole. U tim su se radovima našle mnoge zagrebačke znamenitosti – od katedrale, preko Dolca, do Gričkog topa, ali i četvrti u kojima djeca žive. Uz veliku kreativnost, učenici su kroz svoja djela pokazali i veliku ljubav prema svojem gradu.

U povodu Dana grada Zagreba, na Zrinjevcu je organizirana dodjela nagrada autorima najboljih radova, uz izložbu likovnih radova te prigodni zabavno-glazbeni program.

"Želja nam je bila odati počast i poslati rođendansku čestitku našem gradu koji je uvijek bio i zauvijek će ostati neiscrpna inspiracija mnogim umjetnicima. Da je tome uistinu tako, potvrđuje i ovaj naš natječaj. Izbor najboljih radova bio je toliko težak da smo na kraju povećali broj nagrađenih", izjavila je Diana Albert, ravnateljica Osnovne škole Centar u Zagrebu.

Dodijeljeno je 18 nagrada. Nagrađivali su se najbolji literarni i likovni ostvaraji u dvije kategorije: onoj za učenike od 1. do 4. razreda te onoj za učenike od 5. do 8. razreda. Prvonagrađeni za najbolje literarne ostvaraje su Lukas Pikutić i Petra Bilić Škrlec, a za najbolje likovne ostvaraje Ida Mamula, Nensi Budisavljević, Antonia Kovačević i Marta Latinac. Povjerenstvo je dodijelilo i pet posebnih pohvala, a čak dvije među njima zaslužili su učenici Centra za autizam.

"Klinci, svaka čast vama i vašim mentorima! Djela su vam prekrasna! Samo nastavite tako dalje", poručio je školarcima Tomislav Ostrman, akademski slikar, predsjednik Povjerenstva za prosudbu likovnih ostvarenja natječaja Zagreb u slikama i srcu.

Natječaj je osmislio i kao predsjednik Organizacijskog odbora vodio Ivan Igić, učitelj u Osnovnoj školi Centar. U programu na Zrinjevcu sudjelovali su zbor Osnovne škole Tituša Brezovačkog iz Zagreba pod vodstvom učiteljice Mateje Škaro te pripovjedačica Dijana Zorić iz Laboratorija zabave.

Izložba dječjih radova, pristiglih na natječaj iz centra Zagreba, seli se u galeriju Kulturnog centra Travno. Tamo će se moći razgledati od srijede, 29. svibnja, do ponedjeljka, 3. lipnja 2024. godine.

Pročitajte više