Američki indeksi na rekordnim razinama zbog dobrih rezultata kompanija

Foto: Arhiva

INDEKSI Dow Jones i S&P 500. jučer su trgovanje završili na rekordnim razinama, nakon što su Morgan Stanley i ostale kompanije objavile financijska izvješća koja su iznad očekivanja analitičara, te nakon što su izjave Bena Bernankea, šefa Federalnih rezervi smirile javnost što se tiče budućih mjera koje FED planira poduzeti.

Dionice Morgan Stanleya porasle su za 4.4 posto na 27.70 dolara, što je najviša razina od travnja 2011, nakon što je banka objavila izvješće o porastu kvartalne dobiti od čak 42 posto. Sektorski S&P financial indeks porastao je za 1.3 posto.
 
Od 21 financijske kompanije koje su do sada objavile izvješća, tri četvrtine ih je nadmašilo očekivanja.
 
Što se tiče tehnološkog sektora, IBM je također nadmašio očekivanja, te su dionice ove kompanije porasle za 1,8 posto, na 197,99 dolara.
 
Dionice Intela pale su za 3.8 posto na 23.24 dolara, nakon što je kompanija smanjila prognozu prihoda za ovu godinu.
 
Također, dionice eBay-a pale su za 6,7 posto, na 53.52 dolara, nakon što je kompanija objavila da će im godišnji rezultati biti na dnu očekivanog raspona prihoda i dobiti.
 
Razočaravajuće podatke objavio je i Google, čije dionice su pale za 4.9 posto na 865.73 dolara, kojem smanjenje zarade pokazuje pad  cijena u on-line oglašavanju.
 
Analitičari očekuju da će kompanije iz S&P 500 indeksa ostvariti porast dobiti od 3.5 posto u podatcima za drugi kvartal, u odnosu na prošlu godinu, te da će prihodi kompanija biti veći za 1.1 posto.
 
Do sada je 70 posto kompanija koje su objavile rezultate za drugi kvartal ostvarilo dobit veću od očekivanja, dok je oko 50 posto kompanija nadmašilo očekivane prihode.
 
Također, jučer objavljeni ekonomski pokazatelji ukazuju na jačanje američkog gospodarstva, te su zahtjevi za nezaposlene pali za 24 tisuće, na 334.000, što je najniža razina od sredine svibnja.
 
Nakon zatvaranja tržišta, Detroit je objavio bankrot. To je najveći bankrot nekog grada u američkoj povijesti.