HAMAG INVEST primljen u članstvo Europskog udruženja jamstvenih institucija

Foto: Arhiva

HAMAG INVEST je odlukom svih članova Opće skupštine AECM-a primljen u članstvo eminentne udruge koja okuplja većinu europskih jamstvenih institucija, surađuje s ostalim svjetskim jamstvenim institucijama te aktivno surađuje s Europskom komisijom u cilju donošenja odredbi koje omogućuju lakši razvoj malih i srednjih poduzeća u Europskoj Uniji.

AECM ima 40 članova koji posluju u 21. zemlji Europske Unije, Crnoj Gori, Rusiji i Turskoj.
Članovi su jamstvene institucije uzajamnog karaktera, privatne institucije, kao i javne jamstvene institucije. Sve članice izdaju jamstva za male i srednje poduzetnike koji imaju ekonomski opravdane projekte ali nisu u mogućnosti dobiti bankovno financiranje zbog nedostatka kvalitetnih instrumenata osiguranja.
 
U 2012. godini članice AECM-a imale su 79 milijardi eura jamstava u svome portfelju te su u 2012. godini izdale 26 milijardi eura novih jamstava.  
 
HAMAG INVEST je ovom prilikom uz članstvo u AECM-u ostvario i direktne kontakte s članicama udruženja s kojima je dogovorena razmjena iskustava u načinima podupiranja malih i srednjih poduzetnika u Republici Hrvatskoj.
 
Susret je iskorišten i za susret s djelatnicima Europskog investicijskog fonda (EIF) s kojima se raspravljalo o modelima iskorištenja sredstava za financijske instrumente u Republici Hrvatskoj.

Osim članova AECM-a iz Europe, skupu su prisustvovali i djelatnici Koreanskog jamstvenog fonda (KODIT) koji, s portfeljem od 40 milijardi eura izdanih jamstava za mala i srednja poduzeća, zauzima drugo mjesto u svijetu po iznosima odobrenih jamstava. Prvo mjesto na ovoj ljestvici pripada Japanu. HAMAG INVEST će zasigurno nastaviti započetu suradnju s KODIT-om.