Nakon namještanja LIBOR-a, Barclays optužen i za namještanje cijena struje

Foto: Barclays

BRITANSKA banka Barclays, koja je prošle godine kažnjena sa 470 milijuna dolara zbog pokušaja manipuliranja međubankarskim kamatnim stopama LIBOR I EURIBOR ponovno je uhvaćena s “prstima u pekmezu”.

Američke vlasti kaznile su britansku banku Barclays sa 453 milijuna dolara zbog navodnog sudjelovanja u namještanju cijena električne energije na tržištima na zapadu SAD.
Banka ove optužbe odbacuje.
 
Američka Federalna regulatorna komisija za električnu energiju (FERC) naložila je Barclaysu platiti kaznu od 453 milijuna dolara zbog pokušaja manipuliranja cijenama struje u Kaliforniji i na drugim tržištima od kraja 2006. do 2008, prenosi agencija France Presse.
 
FERC navodi da su četiri trgovca britanske banke manipulirala indeksom cijena u korist Barclaysa.
 
"S obzirom na težinu prekršaja i nezainteresiranost Barclaysa i njegovih trgovaca da isprave pogrešku, FERC je naložio banci platiti kaznu", navodi komisija. Četiri trgovca također treba platiti individualne kazne ukupne vrijednosti 15 milijuna dolara, u roku od 30 dana.
 
„Barclays“ je rekao da je razočaran potezima FERC-a i tvrdi da su kazne i optužbe neutemeljene.
 
"Vjerujemo da je naše poslovanje potpuno legitimno I u skladu sa zakonima. U potpunosti smo surađivali s FERC-om tijekom istrage u vezi s trgovanjem od prije nekoliko godina i namjeravam se obraniti od optužbi", navodi banka.
 
Američke vlasti istražuju sudjelovanje velikih banaka u namještanju cijena na energetskom tržištu, a Deutsche banka je ove godine zbog navodnog sudjelovanja u manipulaciji cijenama u Kaliforniji 2010. kažnjena sa 1,7 milijuna dolara.