Sablasna ruševina na Medvednici nekad je bila sanatorij koji je krio ljubavnu priču

Foto: Shutterstock

HRVATSKA je prepuna napuštenih prostora koji odišu jezom i misterijom, a jedno od takvih mjesta je i nekadašnji sanatorij Brestovac na zagrebačkoj Medvednici. Fascinantnu priču o nekadašnjem specijaliziranom lječilištu za plućne bolesti prenio je i popularni portal Abandoned Spaces.

U tekstu objavljenom 2020. godine ističu ljubavnu priču koja se krije iza napuštenog kompleksa koji i danas privlači veliku pozornost.

 

"Ljubavna priča koja se krije iza ove lokacije dogodila se između liječnika Milivoja Dežmana i hrvatske glumice Ljerke Šram. Ona je bila poznata po izvrsnim glumačkim vještinama i šarmantnom glasu, a on je bio prilično poznat u svom gradu i kao liječnik i kao dramaturg", u uvodu upoznaje svoje čitatelje Abandoned Spaces.

Kako je nastao Brestovac?

Početkom prošlog stoljeća u Kraljevini Hrvatskoj i Slavoniji bio je samo jedan liječnik na gotovo sedam tisuća stanovnika te je zbog toga, kao i zbog loših uvjeta življenja i slabog higijenskog standarda, smrtnost od tuberkuloze bila je vrlo visoka. Lječilište Brestovac bio je prvi korak u organiziranoj borbi protiv tuberkuloze.

Izgradnju sanatorija inicirao je liječnik, književnik, novinar i urednik lista Obzor te dobrotvor Milivoj Dežman, čiji motiv za gradnju sanatorija je bila ljubav prema zagrebačkoj ljepotici i glumici Ljerki Šram koja je bolovala od tuberkuloze i umrla Dežmanu na rukama u tom sanatoriju, otkrivaju zapisi iz tog vremena.

Dežman i Šram poznavali su se od djetinjstva jer su im roditelji bili prijatelji, ali su nakon njegovog školovanja izgubili kontakt. Kad je Dežman vidio Ljerku u kazališnoj produkciji, navodno se odmah zaljubio. No, dok je on završavao studij, ona se udala za predsjednika Prve hrvatske štedionice Aleksandra Isakovića. 

Unatoč tome, Dežmanovi osjećaji su ostali i kada je Isaković nestao nakon optužbi za pronevjeru, Dežman je ponudio da udomi i Šram i njezina sina. Iako se nikada nisu mogli vjenčati, živjeli su zajedno kao obitelj. Ali njihovoj sreći nije bilo suđeno da potraje jer je krajem 19. stoljeća Ljerka oboljela od tuberkuloze.

Danas privlači lovce na duhove i ljubitelje natprirodnog

Šram je bila jedna od prvih pacijentica koji su primljeni u sanatorij. Nakon što je Dežman odlučio sve svoje vrijeme posvetiti pronalaženju lijeka za tuberkulozu, Brestovac je postao prva ustanova u regiji specijalizirana za liječenje tuberkuloze, a kako je vrijeme odmicalo, i jedna od najpoznatijih u cijeloj Europi.

Nažalost, Dežman nije uspio pronaći lijek za tuberkulozu te mu je u studenom 1913. u 39. godini preminula njegova voljena Ljerka Šram.

Za vrijeme Drugog svjetskog rata, Brestovac je poslužio kao bolnica za ranjenike.

Izum boljih medicinskih tretmana u kombinaciji s pogoršanim stanjem zgrade doveo je do odluke da se lječilište 1968. zauvijek zatvori. Zgrada otad zjapi kao ruševina. Iako napušten, kompleks još uvijek često posjećuju znatiželjnici te lovci na duhove i ljubitelji natprirodnog.

Zbog svoje tragične i krvave povijesti, sanatorij u kojem su brojni umrli i danas potiče priče ljubitelja paranormalnog da duhovi pacijenata i dalje lutaju ruševnim zgradama te bolnice.