5 najčešćih noćnih mora i što vam tijelo pokušava poručiti

Foto: Instagram

NOĆNE more nikad nisu zabavne, a nakon njih se često budimo depresivni, nenaspavani i zbunjeni. Iako svatko sanja drugačije, postoje noćne more koje su najčešće, a uz ona tipična, narodna objašnjenja, donosimo i ona znanstvena koja objašnjavaju što vam tijelo zapravo pokušava reći:

Noćna mora: Pauci

Popularno objašnjenje: Ovaj san najčešće znači da se netko u vašem životu (većinom roditelj) previše upliće u ono što radite.

Znanstveno objašnjenje: Pauci su jedna od najčešćih hipnagognih halucinacija, a one se događaju prije nego što utonete u duboki san. Tijekom hipnagogne halucinacije osoba može čuti, vidjeti pa čak i osjetiti miris nečega čega zapravo nema. Oko 10 posto ljudi u nekom periodu života doživi hipnagognu halucinaciju.

Noćna mora: San o padanju

Popularno objašnjenje: Ako sanjate da padate, to znači da imate osjećaj da ste u nekom području života doživjeli poraz ili da nemate kontrolu nad određenom situacijom.

Znanstveno objašnjenje: Osjećaj da padate zapravo ima veze s prolaskom fluida u vašem srednjem uhu. Ako uz osjećaj padanja osjetite i trzaj, riječ je o hipnagognom trzaju, pojavi koja se događa kod 70 posto ljudi.

Noćna mora: Ispadanje zubi

Popularno objašnjenje: Prema starom tumačenju, ispadanje zubi u snu značilo je nečiju smrt, no ima i drugih objašnjenja. Ispadanje pokvarenih zubi znači kraj nečeg starog i bolesnog što više nije funkcioniralo.

Znanstveno objašnjenje: Prema Freudu, ispadanje zubi znači seksualnu anksioznost i sputanost, Jung kaže da to simbolizira preporod i obnovu, a znanost kaže da je ispadanje zubi u snu direktno povezano s anksioznosti.

Noćna mora: Netko vas progoni

Popularno objašnjenje: Ovaj san simbolizira da se osjećate bespomoćno ili da bježite od problema koji ne znate riješiti.

Znanstveno objašnjenje: Aktivirala vam se reakcija nazvana “borba ili bijeg” (fight or flight) koju tijelo koristi kad osjeća opasnost, a ovaj fenomen u snu doživi oko 26 posto ljudi.

Noćna mora: San da ste umrli

Popularno objašnjenje: Ovaj je san znak da vas u životu čekaju velike promjene i najčešće se smatra pozitivnim znakom novih početaka i otkrivanja bolje verzije samog sebe. Također može simbolizirati i kraj veze.

Znanstveno objašnjenje: San u kojem umirete je način na koji se vaše tijelo nosi s dramatičnim, tužnim ili stresnim situacijama koje vam se događaju u životu.