7 wellness trendova za 2020. godinu: Ove navike ćete htjeti usvojiti što prije

Foto: Patrik László/Unsplash

BRIGA o zdravlju je danas veći posao nego ikad prije, piše Hello.

Voditi računa o svom tjelesnom, mentalnom i društvenom životu i biti svjestan izbora koje donosite veoma je važan korak u svačijem životu. Iskreno, koliko vas sebe stavlja na prvo mjesto? Ipak, u ovom užurbanom svijetu, izdvajanje vremena za sebe je od ključne važnosti za vaše zdravstveno stanje.

Ovo je sedam trenutno najpopularnijih načina opuštanja koje preporučuju i stručnjaci koji stoje iza popularne aplikacije za spavanje i meditaciju Calm:

Putovanje za ispunjenje uma

Christi-an Slomka je menadžerica za odnose s javnošću i učiteljica "Svjesnog pokreta" u Calmu koja kaže da sve više ljudi teži ekološki prihvatljivim putovanjima, kao što su putovanja vlakom ili autobusom:

"Ovakva duža putovanja su savršena prilika za opuštanje i pomlađivanje vježbama meditacije za ispunjenje uma. Često smo zbog putovanja neprestano u žurbi i frci pa rijetki to prepoznaju kao priliku za pronalaženje unutarnjeg mira."

Isključivanje društvenih mreža

U posljednje vrijeme se mnogo govori o negativnom utjecaju društvenih mreža i o mogućoj vezi između prekomjernog korištenja mobitela i anksioznosti. Nedavna istraživanja su pokazala da milenijalci i generacija Z sada izbjegavaju društvene mreže zbog iskustva realnog života. Iz Calma predviđaju pomak u korištenju mobitela u mnogo korisnije svrhe kao što je praćenje manjih seansi meditacije na bilo kojem mjestu ili slušanje priča prije spavanja za lakše tonjenje u san.

Moćni drijemež

"Dug i kvalitetan san je veoma važan da bi mozak mogao funkcionirati na optimalnoj razini. Drijemež će zauzeti veoma važnu poziciju u 2020. godini, kada mnogi od nas budu prepoznali važnost dobrog drijemanja koji daje našem umu i našem tijelu energiju", kaže Christi-an.

Meditativne radionice

Meditative bojanke za odrasle veoma su opuštajuća stvar. Ništa nije tako dobro kao oživljavanje djetinjstva u svrhu opuštanja, a ovo je svakako jedan od boljih načina za odmor od užurbanog načina života.

"Izražavanje kreativnosti drži mozak dalje od problema i prebacuje vas u sadašnjost u kojoj ste potpuno usredotočeni na ono što kreirate vlastitim rukama, čineći vas veoma smirenim. Sve ovo ima terapeutsku vrijednost na više razina", kaže Slomka.

Pažljivi obroci

Jedete li brzo? Jesu li obroci za vas više kao punjenje gorivom, nego uživanje u hrani? Ako ste na ijedno od ovih pitanja odgovorili s "da", možda je došlo vrijeme za promjene. Pažljiva prehrana podrazumijeva žvakanje hrane, osjećanje svih okusa i postizanje osjećaja sitosti. Što više budete vježbali ovo, to će vim brže prijeći u naviku.

Teretane za mentalno zdravlje

U listopadu 2019. godine otvorena je prva teretana za mentalno zdravlje u Manchesteru. Ova teretana nudi smirujuće seanse, terapije hipnozom, razgovore sa psihijatrom i još mnogo toga. Ponuda ovakvih mjesta trebala bi biti veća u 2020. godini.

Uredan dom, uredan um

Čišćenje kuće jedna je od stvari koje izazivaju osjećaj zadovoljstva i ispunjenja.

Christi-an kaže: "Predviđamo da će meditacija zauzeti središnje mjesto u našim životima u 2020. godini, kao što ponosni Britanci kombiniraju kućanske poslove s opuštajućim tehnikama. Ako uzmemo u obzir koncept Marie Kondo 'Uredan dom, uredan um', čin čišćenja i povratak minimalizmu nastavit će odjekivati."