Četiri načina kako da ublažiš svoju ovisnost o kofeinu

Foto: weheartit

AKO doslovno niti jedan dan ne možeš započeti bez kave, moramo razgovarati.

Čini se kako si postala ovisnik o kofeinu. I da, znamo da je kava ukusna, no može biti itekako štetna u prevelikim količinama. Jesi li znala da te previše kofeina tijekom dana može učiniti mrzovoljnom i razdražljivom? Pa kako se "detoksirati" od ove navike?
 
Ovisno o količini kofeina koju unosiš u sebe na dnevnoj bazi, prve promjene bi trebala početi osjećati već nakon 7-10 dana.
 
1. Pij puno vode
 
Voda, posebno odmah nakon buđenja, sjajan je način da podigneš ukupnu razinu energije. Govorimo o čaši ili dvije neposredno nakon ustajanja, a rezultati bi trebali biti vidljivi odmah. Mislimo na nalet energije.
 
2. Zeleni čaj
 
Drugim riječima, zamijeni kavu zelenim čajem, jer on također sadrži kofein, ali u puno manjim količinama. Također, jutarnje ispijanje šalice čaja, oponašat će ritual ispijanja kave.
 
3. Svjetlo
 
Održavaj svoj radni prostor prozračen i sa što više svjetla. Opće je poznato da svjetlost pomaže tijelu da shvati kad je vrijeme za buđenje. Točnije, ono će tvom mozgu pomoći da se razbudi, čak i bez kofeina.
 
4. Pokreni se
 
Kako ćeš najbolje nadoknaditi pad energije, kojeg će svakako bit? Svakako najbolji način je vježbanje. Ako nemaš dovoljno vremena, bitno je da započneš dan bilo kakvom kretnjom, npr. hodanjem do posla, što ne mora nužno biti cijeli put.